Preventie


Wasbare luiers aan de waslijn

Beter maken, bewuster consumeren en minder verspillen

Minder restafval betekent niet alleen betere afvalscheiding. Het vraagt ook om een fors lagere afvalproductie dan het huidige niveau. Hiervoor is het nodig dat we producten duurzamer maken, dat we bewuster consumeren en minder verspillen.

Iedereen kan op zijn manier een bijdrage leveren aan afvalpreventie. Van burger tot bedrijf, van school tot maatschappelijke organisatie. VANG-HHA zorgt op dit gebied voor uitgebreide kennisdeling en brengt zoveel mogelijk inspirerende initiatieven onder de aandacht.

Nieuwe cijfers voedselverspilling

In 2016 lijkt er 15% minder voedsel te zijn verspild door huishoudens t.o.v. 2010. Deze waarden zijn onzeker wegens de grote variatie in verspilling per huishouden, maar het lijkt een stap in de goede richting. Het is belangrijk dat voedselverspilling onder de aandacht blijft.

RWS gaat voedselverspilling aanpakken

foto-broodjes-melk-en-fruit-bijgesneden-1-300x199WasteWatchers heeft onderzoek gedaan naar voedselverspilling binnen de kantoren van Rijkswaterstaat, met als doel het verminderen van de verspilling.

Gratis tools tegen voedselverspilling in uw gemeente?

U kunt in uw gemeenten gratis tools aanbieden zoals de JA-NEE koelkaststicker en het Eetmaatje. Deze middelen helpen mee aan de reductie van voedselverspilling bij uw inwoners.

koelkaststicker 2

Vernieuwde FoodBattle!

Eten gooi je niet weg witStimuleer inwoners om minder voedsel te verspillen door een FoodBattle te organiseren in uw gemeente. Inwoners krijgen hierdoor meer inzicht in wat zij aan eten weggooien. Ook helpt het hen om minder te verspillen door slimmer te bewaren en beter op maat te kopen en te koken.

Meedoen aan de Werkplaats Keukenafval?

In de Werkplaats Keukenafval gaan gemeenten op zoek naar manieren om keukenafval uit het restafval te weren. In februari 2017 volgt de derde bijeenkomst waarin gemeenten hun ervaringen delen.

Direct zoeken in de kennisbibliotheek