PMD


Datum
Plaats in agenda
Omschrijving

Programma

08:45 - 09:10 uur Inloop
09:10 - 09:15 uur Welkom door NVRD
09:15 - 10:00 uur Sjoerd Le Noble, gemeente Houten
Houten heeft haar pijlen gericht op etensresten en PMD. In een proefwijk kregen alle bewoners een geurarm aanrechtbakje met composteerbare zakjes en een 4e kliko (!) voor het PMD. Het restafval werd minder vaak ingezameld. De proef is afgesloten met een bewonersenquête. Sjoerd Le Noble vertelt alles over de proef, over de spectaculaire inzamelresultaten en over de mening van de bewoners. Is dit dé manier om het scheidingspercentage te laten stijgen naar 75%.
10:00 - 10:45 uur Ageeth Boos, Learning Center Kunststof Verpakkingsafval
Goede afvalscheiding vraagt de juiste voorzieningen, kennis en motivatie bij de burger. Het Learning Center Kunststof Verpakkingsafval bekeek 20 lokale flyers over de inzameling van kunststof verpakkingsafval voor huishoudens met een communicatieve en gedragsbril. Ageeth Boos vertelt tijdens de presentatie welke lessen hier we hieruit kunnen trekken en zij zal tips geven om de communicatie te verbeteren.
10:45 - 11:15 uur Pauze
11:15 - 12:00 uur Ron van Hattem, gemeente Woerden
Woerden heeft een verdubbeling van het PMD afval gerealiseerd in ongeveer een jaar tijd. Ron van Hattem vertelt over de communicatie, de plaats van aanbieden, de hoeveelheid PMD in het restafval en de Woerdense manier van inzamelen. Onderdeel van het traject was het college meenemen naar de verwerker. Op die manier kunnen alle wethouders meepraten over PMD, wat er mee gebeurt en wat de positieve gevolgen zijn van scheiden. Woerden is het groene hart en wil graag als voorbeeldgemeente laten zien dat 75% afval scheiden in 2020 mogelijk is; de inzameling van PMD is daar een wezenlijk onderdeel van.
12:00 - 13:00 uur Lunch