Workshop preventie van luiers en incontinentiemateriaal


Datum
Plaats in agenda
Tijd
13:00 tot
Locatie
LEF centrum Rijkswaterstaat, Griffioenlaan 2, Utrecht (Parkeren: P+R Westraven, openbaar vervoer: tramhalte P+R westraven)
Doelgroep

Partijen uit het veld die concrete stappen willen maken. Voor deze bijeenkomst worden onder anderen partijen uitgenodigd uit ouderenzorg, kinderdagverblijven, gemeenten en de luierketen (van producenten tot en met verwerkers) .

Omschrijving

Het Ketenproject Luiers organiseert een workshop om met elkaar antwoorden te vinden om de afvalproductie luiers en incontinentiemateriaal in toom te houden en daarmee afval te voorkomen.

Er wordt door diverse partijen samengewerkt aan het ketenproject “Uit de luiers – samen sluiten van de luierketen”. Een belangrijk onderdeel van ketensluiting is preventie.

Over dat onderwerp is nog niet zo veel bekend. Er wordt op kleine schaal door gemeenten geëxperimenteerd met wasbare luiers.

  • Hoe succesvol is dat en hoe kunnen we dat opschalen?
  • Welke andere opties zijn er om luierafval te voorkomen?
  • Hoe zit het bijvoorbeeld met eerder zindelijk worden?
  • En zijn er mogelijkheden om afval van incontinentiemateriaal te verminderen?
  • Tijdens de workshop willen we kansen voor preventie op een rij zetten en bespreken hoe we concrete stappen kunnen maken. Er zullen enkele inspirerende voorbeelden worden toegelicht waarna er ruimte is voor discussie en ideeën.

Tijdens de workshop willen we kansen voor preventie op een rij zetten en bespreken hoe we concrete stappen kunnen maken. Er zullen enkele inspirerende voorbeelden worden toegelicht waarna er ruimte is voor discussie en ideeën.

Aanmelden

Aanmelden via geert.cuperus@rws.nl


Cijfers

Een kind gebruikt gemiddeld in de eerste 3 levensjaren per week 5.5 kg luierafval. En steeds meer ouderen gebruiken jarenlang incontinentie materiaal. Daardoor ontstaat er momenteel in Nederland per jaar 400.000 ton luiers en incontinentieafval.