Communicatie


Communicatie

Goede communicatie en het toepassen van maatregelen gericht op gedragsverandering helpen gemeenten om preventie en afvalscheiding te stimuleren. VANG-HHA helpt gemeenten door advies te geven, kennis, tools en voorbeelden te delen, trainingen te verzorgen en onderzoek te doen.

Wat kunt u van ons verwachten?

Op 24 september 2019 vond de inspiratieochtend gedrag en afvalscheiding plaats.
Benieuwd? Bekijk de presentaties en inspirerende artikelen

Communicatietool

Rijkswaterstaat heeft samen met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken een stapjesinteractieve handreiking communicatie afval scheiden ontwikkeld die is opgezet als stappenplan. Deze communicatietool afval scheiden ondersteunt gemeenten bij het ontwikkelen van effectieve communicatie-interventies en helpt om een onderbouwde strategie te ontwikkelen. Wie met het stappenplan werkt, kan ook gemakkelijker achterhalen waarom interventies succesvol zijn, of misschien juist níet zo goed werken als werd verwacht.

Nieuw verbindend beeldmerk afvalscheiding

Samen geven we afval een nieuw leven: dat is de boodschap van het nieuwe verbindend beeldmerk afvalscheiding.

samen geven we afval

Nieuw: Video's 'scheiden van gft' en 'wat ermee gebeurt'

Rijkswaterstaat en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hebben video's gemaakt over het scheiden van gft en over wat er met gescheiden ingezameld afval gebeurt.  Het doel van deze video’s is consumenten motiveren hun afval beter te scheiden, ze bevatten heldere informatie en praktische handelingsperspectieven zijn vrij te gebruiken door derde partijen. Ook is het mogelijk om aan het einde van de video een logo toe te voegen van een gemeente of organisatie.

Verbetering afvalscheiding in de hoogbouw

Goed gescheiden gfe-afval is makkelijker te recyclen. Maar welke instrumenten kunnen gemeenten inzetten om bronscheiding in de hoogbouw te verbeteren?

>> aanmelden webinar

Nu ook bewonersversie

Naast de handreiking 'Talking rubbish: (klets)verhalen over afvalscheiding' voor gemeenten is er nu ook een bewonersversie met 'afvalmythes' die u kunt gebruiken in uw communicatie.

Tips voor containerstickers

Een sticker op de container is een effectief communicatiemiddel in de aanpak tegen bijplaatsingen. Het communiceert namelijk op het juiste moment (je staat er met afval) en dat is het meest effectief voor het stimuleren van gewenst gedrag.

>> lees verder

Afvalscheiding hoogbouw

Gemeenten met veel stedelijke hoogbouw hebben behoefte aan succesvolle interventies om meer afval als grondstof te kunnen benutten. Daarom is als onderdeel van VANG-HHA het project ‘Verbetering afvalscheiding en –inzameling hoogbouw’ gestart.

afvalbakken bij hoogbouw

Hulp nodig?

Rijkswaterstaat heeft veel kennis verzameld over het toepassen van gedragsmaatregelen bij afvalscheiding. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag op weg.

Tools

overzicht ontwerpen afvalscheiding-01  gedragstoollogo  mythes

Speciaal voor gemeenten hebben we verschillende tools ontwikkeld.