Communicatie


papier
afvalbakjes

Communicatie

Goede communicatie en het toepassen van maatregelen gericht op gedragsverandering helpen gemeenten om preventie en afvalscheiding te stimuleren. VANG-HHA helpt gemeenten door advies te geven, kennis, tools en voorbeelden te delen, trainingen te verzorgen en onderzoek te doen.

Wat kunt u van ons verwachten?

De resultaten presenteerden wij op de landelijke bijeenkomst gedragsverandering afvalscheiding op 9 oktober.

>> bekijk de gebruikte presentaties, overzichten en/of pitches

Communicatietool

Rijkswaterstaat heeft samen met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken een stapjesinteractieve handreiking communicatie afval scheiden ontwikkeld die is opgezet als stappenplan. Deze communicatietool afval scheiden ondersteunt gemeenten bij het ontwikkelen van effectieve communicatie-interventies en helpt om een onderbouwde strategie te ontwikkelen. Wie met het stappenplan werkt, kan ook gemakkelijker achterhalen waarom interventies succesvol zijn, of misschien juist níet zo goed werken als werd verwacht.

>> naar de communicatietool

Tips voor containerstickers

Een sticker op de container is een effectief communicatiemiddel in de aanpak tegen bijplaatsingen. Het communiceert namelijk op het juiste moment (je staat er met afval) en dat is het meest effectief voor het stimuleren van gewenst gedrag.

>> lees verder

Trainingen gedrag en communicatie

Wilt u meer weten over gedragsverandering? U kunt zich nu aanmelden voor de training gedrag en afvalscheiding najaar 2019.

Heeft u de gedragstraining gevolgd, maar u wilt nog meer weten? Er is nu een vervolgcursus: training Van Overheidscommunicatie naar afvalscheidingsgedrag.

Tools

overzicht ontwerpen afvalscheiding-01  gedragstoollogo  mythes

Speciaal voor gemeenten hebben we verschillende tools ontwikkeld.

Nu ook bewonersversie

Naast de handreiking 'Talking rubbish: (klets)verhalen over afvalscheiding' voor gemeenten is er nu ook een bewonersversie met 'afvalmythes' die u kunt gebruiken in uw communicatie.

Voortgang 'Afval Bewust' van ROVA

ROVA onderzoekt de technische mogelijkheden om direct informatie op de smartphones te kunnen aanbieden. Hiermee kan het gedrag van de bewoners op een positieve manier worden beïnvloed.

meer praktijkvoorbeelden

Afvalscheiding hoogbouw

Gemeenten met veel stedelijke hoogbouw hebben behoefte aan succesvolle interventies om meer afval als grondstof te kunnen benutten. Daarom is als onderdeel van VANG-HHA het project ‘Verbetering afvalscheiding en –inzameling hoogbouw’ gestart.

afvalbakken bij hoogbouw

Hulp nodig?

Rijkswaterstaat heeft veel kennis verzameld over het toepassen van gedragsmaatregelen bij afvalscheiding. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag op weg.