Geen gratis plastic tasjes per 1 januari 2016


Gratis plastic tasjes zijn per 1 januari verleden tijd. Winkeliers mogen die tasjes dan niet meer gratis uitdelen aan hun klanten. Als gemeente kunt u uw winkeliers ondersteunen met heldere informatieverstrekking over hun rol bij het verbod van gratis plastic tasjes.

Wat kunt u als gemeente doen?

U kunt uw winkeliers vragen:

  • Het aantal uitgegeven plastic tassen te verminderen: winkeliers kunnen een vergoeding vragen voor een plastic tas en zorgen dat personeel van winkeliers bijvoorbeeld vragen ‘Kan het zo mee?’. Uit onderzoek blijkt dat dit leidt tot een grote daling van het aantal uitgegeven draagtassen per persoon.
  • Het meermalig gebruik van draagtassen te bevorderen: een winkel kan klanten actief stimuleren om een eigen draagtas mee te nemen. Winkeliers kunnen klanten hier bijvoorbeeld voor belonen met een kleine attentie.
  • De voorraad tegen vergoeding op te maken: de voorraad plastic tassen kunnen winkeliers opmaken en tegen een vergoeding mee te geven aan de klanten. Hiervoor geldt geen minimumbedrag, maar het richtbedrag voor een plastic tas is 25 eurocent. N.B. Omdat een winkelier de tas verkoopt, draagt deze hierover btw af. Dit btw-tarief brengen ze dus ook aan hun klanten in rekening.

Ondersteunend communicatiemateriaal

De directie Communicatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt aan de ontwikkeling van informatiemateriaal voor ondernemers en posters voor abri’s in winkelstraten die gebruikt kunnen worden.

Meer weten?

Kijk dan op de website rijksoverheid.nl.


075_073-ienm_plastictassen_rgb_wt-620x1045px