Van oud papier naar ruilbibliotheek


Mam, ik zet het oud papier wel buiten. Mijn dochter, die nooit haar bed uit kan komen, staat één zaterdag in de maand al vroeg om 7 uur met een blij gezicht klaar. Gereed om naar buiten te gaan. Voor mij is het dan de mooiste dag van de maand. Eindelijk wordt het oud papier opgehaald. Wij hebben geen oudpapiercontainer in het dorp en ook geen blauwe container bij het huis, dus dat is vier weken lang een groeiende stapel in de schuur, die de laatste week meestal zachtjes naar je toe komt glijden. Voor de buren voldoende reden om het papier niet te scheiden. Kortom, het is de heugelijke dag waarop ik weer zonder benen te breken bij de achterdeur kan komen.

Voor mijn dochter is het echter de maandelijkse pakjesdag. Want wat doe je als het oud paper buiten hebt gezet? Dan ben je er al eerste bij om als een minimorgenster het andere oud papier te gaan bekijken. Wat er ‘s ochtends bij ons de ene deur uitgaat, komt er even later met dezelfde gang weer in. Een stapel Quests, Viva’s, een jaargang Girls, Hitkranten etc. Voor maanden gratis leesplezier in huis. Zonde mam, daar kan ik nog zoveel dingen mee doen. Zou pap die voetbal internationale leuk vinden? Kijk leuke plaatjes voor m’n sinterklaassurprise.

Wat moet ik als moeder die haar kinderen milieubewust opvoedt? Minder consequent zijn? In de cursus gedragsverandering leren we de gemeenten dat we blij mogen zijn met deze motivatie. Jong geleerd, is oud gedaan. Ik kies toch maar de weg van de minste weerstand: “Ja kind hergebruik is beter. Klim je niet in de oud papierbak van de school, de boeken daar zijn toch maar saai. Was je even je handen als je terug bent.”

Laatst werd het wat vol in haar kamer. Wat te doen? Huiselijke discussie over dat de ‘door haar verzamelde goede bladen nieuw papier kunnen worden en dat dat goed is voor het milieu’. Daarvoor had ze de bladen niet gered van ondergang door de inzamelwagen. Kon de gemeente niet regelen dat mensen de magazines met elkaar ruilen in plaats van weggooien?

Gelukkig kwam ze zelf met de oplossing. De bladen liggen nu in de wachtkamer bij de dokter. De maanden oude natuurbladen daar werden toch niet meer gelezen. Toch een ruilbibliotheek.


Ageeth Boos

Feitjes

  • In 2016 is de collegereeks Gedragsbeïnvloeding Afvalscheiding 3 keer gegeven.
  • De drie collegereeksen waren vol.
  • In totaal hebben 100 mensen de collegereeks gevolgd.
  • In 2017 wordt de collegereeks herhaald.