Brabantse gemeenten werken aan doel 150 kilo restafval


West-Brabantse gemeenten hebben een website gelanceerd om inwoners te helpen met beter scheiden van afval.

“Hoe VANG je?”, dat is de vraag waarop de nieuwe website www.afvalscheiden.nu antwoord moet geven. De website is het resultaat van de gezamenlijke inspanning van de regio om minder restafval te produceren en meer in te zetten op hergebruik. In het kader van de Vang-doelstelling willen 18 West-Brabantse gemeenten in 2017 maximaal 150 kilo restafval per persoon produceren. De gemeenten Zundert (86 kilo), Oosterhout (97 kilo), Etten-Leur (133 kilo), Aalburg (144 kilo) en Werkendam (136 kilo) hebben die doelstelling al gehaald. Daarmee lopen Zundert en Oosterhout ook vooruit op de doelstelling voor 2020, namelijk maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar.

Wethouder Jan van Hal van de gemeente Etten-Leur: “De website helpt je om afval beter te scheiden. Je kunt er vinden wat waarbij hoort, je kunt er tips vinden en de site laat zien waarom het zo waardevol is om afval op de goede manier aan te leveren. De site is opgezet omdat we het mensen makkelijker willen maken én om te laten zien dat er zo veel méér kan met afval. Zorgen dat je afval opnieuw gebruikt kan worden helpt het milieu en bespaart kosten. Zowel de kosten van het verwerken van het afval als de kosten per persoon, per huishouden. Hoe slimmer en bewuster je omgaat met je afval, hoe meer je kunt besparen. Daarom zeggen we ook: Afval scheiden, dat levert iedereen wat op”.

De website is een initiatief van de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert.

Bron: Afvalonline