Kookworkshop leert inwoners over keukenafval en afvalscheiding


Waardlanden organiseert samen met Kookstudio EETcetera een reeks kookworkshops in de gemeenten waar de reinigingsdienst inzamelt. Een origineel communicatiemiddel dat inwoners inzicht geeft in minder verspilling, hoe je met keukenafval omgaat en wat na inzameling met gescheiden afval gebeurt.

”Thuis gooien wij nauwelijks eten weg, maar als ik zie hoeveel broodjes in de kantine worden weggegooid, bekruipt mij een gevoel van schaamte”, aldus wethouder Teus van Houwelingen van gemeente Giessenlanden. “Het is één van de redenen waarom wij het onderwerp voedselverspilling hoog op de agenda hebben gezet.” Maar liefst 14% van al het gekochte voedsel belandt in de afvalbak. Dat is gemiddeld 50 kilo per persoon per jaar. Een gezin kan jaarlijks zo’n €350,- besparen door minder eten weg te gooien.

Praktische kook- en bewaartips

Met de vijf andere gemeenten in het Waardlandengebied ondersteunt gemeente Giessenlanden nu een reeks kookworkshops die de afvalinzamelaar voor de inwoners heeft georganiseerd. Tijdens de eerste kookworkshop kregen de 20 deelnemers inspirerende voorbeelden over koken met oud brood, conservenblikken die over datum zijn en wat te doen met fruit dat niet meer vers is. Daarnaast krijgen deelnemende inwoners tips om voedselverspilling te voorkomen en hoe praktisch om te gaan met het afval uit de keuken. Neem het eetmaatje om te zorgen dat je niet teveel kookt of de JA/NEE koelkaststicker om te zorgen dat je groente en fruit op de juiste manier bewaart. Op Kliekipedia staan nog veel meer leuke recepten

Wat gebeurt met gescheiden afval?

Tijdens de workshop krijgen de deelnemers van Ton Versteeg, directeur van Waardlanden, uitgebreide informatie over het hoe en waarom van afval scheiden. Hoe gescheiden pmd-materiaal bij afvalverwerker SUEZ in Rotterdam verwerkt wordt tot granulaatkorrels die weer als grondstof kunnen dienen voor nieuwe petflessen. Of dat plastic folies worden verwerkt tot plastic afvalzakken die in de gemeente bij de hoogbouw zullen worden gebruikt. Versteeg: “Van petflessen worden weer truien gemaakt, of de shirts van het Nederlands elftal. En van het metaal uit ingezamelde batterijen worden vangrails gemaakt.”

Hoe communiceert Waardlanden naar zijn bewoners?

Onder andere via de workshops 'Koken met kliekjes' worden bewoners op de hoogte gesteld over preventie en afvalscheiding. Maar daarnaast heeft Waardlanden een reeks artikelen laten ontwikkelen die laten zien wat er met de verschillende afvalstromen gebeurt.

>> Download de reeks van artikelen met praktische voorbeelden wat er met de verschillende gescheiden afvalstromen gebeurt (pdf, 1.2 MB)

Meer weten?

Wilt u ook aan de slag met het thema voedselverspilling en wilt u meer informatie over de workshop Koken met Kliekjes? Dan kunt u contact opnemen met Jack van Mildert via T: 06 40889607 of E: jack@jackvanmildert.nl.


10.Koken met Kliekjes reinigingsdienst Waardlanden 10 oktober

Op de foto

Rechts: Teus van Houwelingen, wethouder van gemeente Giessenlanden
Tweede van links: Ton Versteeg, directeur van Waardlanden
Middenvoor: Chefkok Louella Noorduyn-den Breejen

Omgekeerd inzamelen

De 6 gemeenten waarvoor Waardlanden de afvalinzameling organiseert, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenwaard en Zederik, zijn bijna allemaal over op omgekeerd inzamelen. Alle 6 gemeenten voeren op dit gebied hetzelfde beleid.

De vijf van Waardlanden - Afvalscheiden
De vijf van Waardlanden - Voedselverspilling 1

De workshop ‘Koken met kliekjes’ wordt komende tijd ook nog in een aantal andere Waardlanden-gemeenten georganiseerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jack van Mildert via T: 06 40889607 of E: jack@jackvanmildert.nl.