Luierrecycling op tv


Op maandag 12 december 2016 werd in het programma Groen Licht (VARA NPO2) aandacht besteed aan luierrecycling. Groen Licht is een wekelijks, journalistiek reportageprogramma over groene feiten en fabels.

Groen Licht gaat langs in de gemeente Waalre. Daar loopt een proef waarbij met een elektrische afvalfiets twee keer in de week verschillende afvalstromen worden opgehaald, waaronder de luiers.

Ze nemen een kijkje bij TNO, dat bezig is om verschillende afvalstromen, waaronder luiers, om te zetten naar aromaten. Dat is een grondstof voor de chemische industrie waarmee verf, coatings en plastic gemaakt kan worden. Daarvoor is dan geen aardolie meer nodig.

En ze praten met collega Geert Cuperus (WVL (Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving), afdeling Afval en Materialen) over het belang van luierrecycling en de circulaire economie, en over de hobbels die nog genomen moeten worden om te komen tot recycling.

Luiers en Rijkswaterstaat

In ons huishoudelijk restafval zit jaarlijks zo’n 200 duizend ton luiers en incontinentiemateriaal, dat is ongeveer 5% van het huishoudelijk restafval. Naar schatting komt nog eens dezelfde hoeveelheid als bedrijfsafval bij ziekenhuizen en zorgcentra vandaan. Voor deze afvalstroom bestaat in Nederland op het moment geen recyclingmogelijkheid.

Samen met de Vereniging voor afval- en reinigingsmanagement (NVRD) en IenM werkt RWS (Rijkswaterstaat) aan het project ‘Uit de luiers’. Dit project is onderdeel van de ketenaanpak uit het uitvoeringsprogramma VANG-HHA. Doel van het project is te komen tot een fysiek en financieel gesloten keten van productie, gebruik en recycling van luiers.

>> Bekijk de uitzending van Groen Licht