Minder luierafval in Raalte


De gemeente Raalte is gestart met een pilot wasbare luiers. Doel is de luierafvalberg substantieel te verminderen.

Deelnemers

Op 1 april werd het startschot gegeven voor een wervingscampagne met als titel ‘Blije billen, liever verantwoord’. Naast twee deelnemende kinderdagverblijven zoekt de gemeente Raalte ook nog 35 ouders uit de gemeente die de luiers in de praktijk bij hun kind willen uittesten.

Wethouder Frans Niens is enthousiast: ‘We verminderen hiermee de afvalberg en dragen bij aan een beter milieu. Alleen deze 8 weken met 35 kinderen in wasbare luiers scheelt al bijna 300 zakken met luierafval. We zetten hiermee een belangrijke stap naar een duurzamer Raalte’.

Restafval

Wegwerpluiers zijn een belangrijk onderdeel van het huishoudelijk restafval. Alleen al in de Gemeente Raalte wordt er 659 ton per jaar aan wegwerpluiers geproduceerd. Wasbare luiers geven geen afval. Ze bestaan uit een wasbaar broekje en een inlegvel dat door het toilet gespoeld kan worden.

Kostenbesparing

Het gebruik van wasbare luiers is niet alleen beter voor het milieu, maar ook financieel voordelig voor de ouders. Ouders kunnen per kind rond de 500 euro besparen gedurende een luierperiode van twee jaar.

De gemeente investeert in de pilot, maar ook de landelijke afvalprogramma VANG doet mee. De ROVA en Kaatje Katoen investeren in de begeleiding van de pilot.

Campagne

Centraal in de campagne staat de oproep aan ouders uit de gemeente Raalte om zich op te geven voor de pilot. Het accent ligt op ouders die het beste voor hun kind willen en een bewuste keuze willen maken voor duurzaamheid. Voor 50 euro krijgen zij een luierpakket ter waarde van 600 euro om de luiers 8 weken te testen. Na afloop, als het goed bevalt, kunnen zij de luiers overnemen voor 50% van de nieuwwaarde.

Ervaringen

Bij de invulling van de pilot is gebruik gemaakt van de ervaring bij andere gemeenten die al eerder een proef deden, zoals Hengelo, waar tweederde van de ouders in de pilot de luiers ook na afloop bleven gebruiken. Nieuw in de pilot in Raalte is de deelname van kinderdagverblijven Koos (locatie Eigen-Wijs) en het Schoapie.

Olievlek

De initiatiefnemers hopen op een olievlekwerking na de pilot. ‘Nadat ouders hebben gemerkt dat het gaat om leuke hippe broekjes en dat het – behalve wassen – geen extra ‘gedoe’ met zich meebrengt, zijn ze vaak enthousiast over de luiers’, zegt projectleider Mariose Meijerink van gemeente Raalte. En dat is wat we beogen: dat iedere ouder bewust zelf kan kiezen wat het beste is voor zijn of haar kind’.

>> Bekijk het filmpje Zo blij kun je zijn met wasbare luiers


Blije Billen_Projectlogo
A5 Flyer voorzijde
A5 Flyer achterzijde