Schillenboer terug in Rotterdam

Vanaf dinsdag 20 september is de schillenboer terug in het Rotterdamse straatbeeld. In een deel van het Oude Westen start een proef van drie maanden met een schillenboer. Op 2 momenten in de week kan het groente- en fruitafval bij de schillenboer worden ingeleverd. De schillenboer fietst dan met een bakfiets door de straten.

Waarom komt er een schillenboer

Rotterdam zamelt al groente-, fruit- en tuinafval (gft) in bij woningen met een tuin. Maar de meeste inwoners van Rotterdam wonen in een woning zonder tuin en hebben nog niet de mogelijkheid om het groente en fruit apart te houden van het restafval. Daarom doet Rotterdam een proef in het Oude Westen met een schillenboer. Het groente- en fruitafval wordt daarbij twee keer per week opgehaald.

Wat gebeurt er met de schillenboer na de proef?

Na drie maanden wordt gekeken of de proef is geslaagd. Als besloten wordt om te stoppen met de schillenboer, gaat Oude Westen weer terug naar de oude situatie. De bewoners worden tijdig geïnformeerd met een brief over de uitkomsten van de proef.

Wat is een schillenboer

De schillenboer was in Nederland tot laat in de 20ste eeuw een vuilnisophaler die met een kar of paard en wagen aan de deuren kwam voor groenteafval, korsten brood en ander afval dat als veevoer gebruikt kon worden.

Wat is groente- en fruitafval?

Schillen en resten van bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit. Maaltijdresten zoals vlees, vis, kip, eierschalen, graten, botjes, doppen van pinda’s en noten, brood, koffiefilters, -pads en –dik, theebladeren en theezakjes.

Hoe moet het groente- en fruitafval worden aangeboden?

De deelnemers ontvangen van de gemeente Rotterdam een rol met composteerbare afvalzakjes. Deze zakjes zijn speciaal voor het inzamelen van groente- en fruitafval en mogen worden ingeleverd bij de schillenboer. De schillenboer heeft ook nog extra zakjes in zijn bakfiets beschikbaar. Het groente- en fruitafval mag ook los worden ingeleverd in een emmer of ander bakje.

Proef afval scheiden in de hoogbouw

Afval scheiden blijkt lastiger in gebieden met veel hoogbouw. Omdat in de grote steden een groot deel van de inwoners ‘hoog’ wonen, is het belangrijk dat daar oplossingen voor gevonden worden. In Rotterdam starten een aantal pilots in samenwerking met Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Almere, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en een aantal afvaldiensten.
Met wetenschappelijk onderzoek wordt bekeken wat er nodig is om in hoogbouw meer afval te gaan scheiden. Er wordt onderzocht wat gedragsbepalende factoren zijn voor afvalscheiding, wanneer welke factoren van belang zijn en welke interventies gemeenten het beste toe kunnen passen om meer huishoudelijk afval als grondstof in te zamelen bij hoogbouw. Meer informatie over het hoogbouwproject kunt u vinden op de pagina Verbetering afvalscheiding en -inzameling in de hoogbouw.