VANG-HHA steunt meer dan 10 ingediende plannen


Meer dan tien gemeenten hebben een financiële ondersteuning gekregen voor hun plannen die inzetten op minder huishoudelijk afval en een betere afvalscheiding. Het programmabureau van VANG-HHA heeft hiervoor € 500.000 beschikbaar gesteld. “Goed om te merken dat zoveel gemeenten ermee bezig zijn.”

De gemeenten die de vergoeding hebben gekregen zijn Raalte, Maastricht, Zwolle en Zwartewaterland (ROVA), Son en Breugel, Kapelle, Delft, Lisse, Haarlemmermeer, Moerdijk, Zaanstad, Enschede en Almelo, Deventer en Bronckhorst.

Allemaal winnaars

Guus van den Berghe, programmamanager vanuit Rijkswaterstaat, is blij met de grote belangstelling onder gemeenten om een plan in te dienen: “Alle gemeenten die een plan hebben ingediend zijn winnaars, want het is goed om te zien hoeveel gemeenten er al mee bezig zijn, wat er al gebeurt en wat er nog gaat gebeuren. De onderwerpen van de ingediende projecten zijn zeer divers en iedere gemeente geeft er haar eigen invulling aan.”

Diverse plannen

De plannen van de geselecteerde gemeenten zijn heel divers. Zo gaat gemeente Raalte het gebruik van wasbare luiers stimuleren om het percentage wegwerpluiers terug te dringen. Maastricht, dat werkt aan de ‘Afvalloze stad’ in 2030, neemt huishoudelijk afval op in een biologische of technologische kringloop. Gemeente Kapelle start met de pilot ‘Afvalscheiding in de keuken’ en Enschede wil gebruik gaan maken van Afvalcoaches die voor bewoners een aanspreekpunt worden en ze ook zelf persoonlijk benaderen om afvalscheiding en -preventie te stimuleren.

Voortgang

De projecten van de gemeenten, die het programmabureau financieel ondersteunt, worden de komende twee jaar gevolgd. Op de website vindt u vanaf nu regelmatig informatie over de voortgang en (tussen)resultaten van de activiteiten via de site, de nieuwsbrief en de kennisbibliotheek.

Meer weten?

Kijk dan op onze website voor de laatste stand van zaken. Ontvangt u de VANG-HHA-nieuwsbrief nog niet? Dan kunt u zich hier aanmelden.


Afvalscheiding ondergrondse containers