Venray gooit met actie 12% minder voedsel weg


Een campagne tegen voedselverspilling van gemeente Venray heeft eind 2015 geleid tot 12% minder voedselverspilling. De actie van drie weken past in de ambitie van de gemeente om restafval te verminderen. “Met een relatief kleine inspanning kun je al veel bereiken.”

In november 2015 startten 100 inwoners van Venray de zogenaamde Food Battle. Drie weken lang hield men bij hoeveel eten er werd weggegooid. Campagneleider Food Battle Simone van Santen de Hoog maakt de balans op.

Werving en tips

Van Santen de Hoof: “Om deelnemers te werven zijn we samen met een aantal supermarkten opgetrokken. We hebben gebruik gemaakt van winkeldemonstraties die normaal worden ingezet om bepaalde producten onder de aandacht te brengen. De medewerkers hebben een introductietraining voor de FoodBattle gehad, waarbij ze geïnformeerd werden over het doel en de uitvoering van de FoodBattle om zo hun klanten goed te kunnen informeren.”

Deze manier van één op één werving bleek succesvol: in eerste instantie gaven 250 mensen aan dat ze mee wilden doen aan de FoodBattle. Van deze groep heeft ongeveer de helft de vragenlijst bij de start daadwerkelijk ingevuld en is begonnen aan de FoodBattle. Van deze groep hebben uiteindelijk 50 mensen de gehele periode van drie weken bijgehouden hoeveel voedsel zij weggooien. Tijdens de FoodBattle ontvingen de deelnemers verschillende tips. Via de site van de gemeente Venray werden ook FoodBattle-tips gegeven die de deelnemers konden gebruiken om hun gedrag aan te passen en de voedselverspilling omlaag te brengen.

Meer bewustwording

De reductie van 12% na 3 weken komt neer op 3811 kilo minder restafval. Een mooi resultaat, vindt Van Santen de Hoog, al ligt het wel onder het resultaat van 20% uit de voorgaande FoodBattles. “De reductie geeft in elk geval aan dat met een relatief kleine inspanning het mogelijk is om inwoners bewust te maken van hun eigen koop-, kook- en bewaargedrag van voedsel gedrag en de invloed die dat heeft op de hoeveelheid restafval.”

Meer weten over de Food battle in Venray?

Kijk dan op de website van Venray of neem contact op met Simone van Santen de Hoog via simone@avalonadvies.nl. Of lees het artikel over de voorbereidingen op FoodBattle in Venray.