BEST-tas stimuleert afvalscheiding Hoogeveen


Kringloopwinkel Het Goed in Hoogeveen werkt al 20 jaar in de gemeente om afvalscheiding te stimuleren. Restafval haalt Het Goed op met de Restgoedwagen. Sinds vorig jaar geeft de BEST-tas voor Boeken, Electrische apparaten, Speelgoed en Textiel nieuwe mogelijkheden aan Hoogeveners.

“Met de BEST-tas maakt 'Het Goed' inwoners nog makkelijker om goed te scheiden”, licht filiaalhouder Lydia Rietveld toe. “En het werkt. De kwaliteit van de stromen is goed.” Tot nu toe werden ruim 3.150 tassen opgehaald: een opbrengst van bijna 22.000 kilo grondstoffen.

Bewustwording

Met de Restgoedwagen worden de BEST-tassen die langs de weg staan iedere maand per wijk opgehaald. Wie dat aangeeft, krijgt er een nieuwe tas voor terug. "Service is een belangrijk instrument om afvalscheiding op deze manier verder te bevorderen. Maar tegelijkertijd willen we hiermee ook de bewustwording zoveel mogelijk vergroten.”

Ondersteuning

Hoogeveen ondersteunt het initiatief onder meer met communicatiemiddelen om de tas meer bekendheid te geven. “Na onze campagne dit voorjaar is de respons ook een stuk hoger.” Ook nodigt de gemeente Het Goed uit voor informatieavonden over de circulaire economie. “Ze hebben ons hier 20 jaar geleden naartoe gehaald, als een van de eerste hergebruik - en werkgelegenheidsprojecten in Nederland.”

20.000 tassen

De tas, die in mei nog een keer op 20.000 adressen is verspreid, ziet Rietveld als een nieuwe stap richting een omslag in het denken. “We denken niet meer in afval, maar in grondstoffen. Veel mensen zien nu ook in hoeveel plastic er bijvoorbeeld in hun afval zit.” Grootste quick win? “Sokken met gaten, gare gordijnen. Ze moeten niet bij het restafval, je kunt het aan ons meegeven.”

Meer weten over de mogelijkheden van de BEST-tas?

Neem dan contact op met Auke van der Hoek, regiomanager Het Goed via a.vanderhoek@hetgoed.nl.


BEST

BEST-tas voor Boeken, Electrische apparaten, Speelgoed en Textiel