Circulaire bedrijfskleding: 8 keer de cirkel rond

Circulaire bedrijfskleding: voor medewerkers van Rijkswaterstaat, Van der Valk en GEA Refrigeration is dat niets nieuws meer. Zij zijn door textielproducent Dutch Awearness in het nieuw gestoken met 100 procent recyclebare kleding. De producent wil zijn positie op de markt uitbouwen.

Dutch Awearness maakt de circulaire bedrijfskleding van zogeheten Infinity-polyester, dat tot acht keer recyclebaar is. Het bedrijf levert de kleding via resellers. Deze werkkledingbedrijven zorgen er ook voor dat de kleding na gebruik terugkomt bij de kledingproducent.

“Wij shredderen de ingenomen kleding in kleine stukjes, die worden omgesmolten tot granulaatkorrels. Van die korrels worden opnieuw garens gespoten voor de productie van polyester doek. Dat wordt vervolgens gebruikt om nieuwe kleding te maken”, zegt Iris van Wanrooij, operations manager van Dutch Awearness.

De kleding behoudt zijn kwaliteiten en uiterlijke kenmerken tot na de achtste recyclingbeurt. Daarna moet er nieuw virgin materiaal worden toegevoegd, om het verlies aan kwaliteit op te vangen.

Veiligheidskleding

Met het duurzame materiaal maakt Dutch Awearness kleding voor verschillende sectoren. Zo produceert het bedrijf veiligheidskleding, kostuums en horecakleding. Sinds kort maakt de producent bovendien circulaire polo’s, T-shirts en hoodies.

Zo lopen bijvoorbeeld stewards van Rijkswaterstaat, medewerkers van de BAR Gemeenten en horecapersoneel van Van der Valk Utrecht (geleverd door Uniform Brands, zie foto hieronder) al rond in circulaire tenues van Dutch Awearness.

>>Lees verder op 'Duurzaam bedrijfsleven'