Kwaliteit waarborgen van inzameling tot verwerking

Plastic komt de laatste tijd negatief in het nieuws. Onterecht, want er zijn veel mogelijkheden voor circulaire producten van goede kwaliteit, vindt Marcel van Enckevort van Quality Circular Polymers (QCP) in Geleen. Deze fabriek produceert sinds eind 2015 hoogwaardige nieuwe producten van ingezameld kunststof.

Het ingezamelde kunststof ontvangt QCP van aandeelhouder SUEZ. Het bedrijf levert de fabriek een stroom voorgesorteerde polypropyleen (PP), zoals voedselverpakkingen, en een stroom hogedichtheidpolyetheen (HDPE), zoals shampoo- en andere niet-pet-flesverpakkingen. Van Enckevort: “De stromen verwerken we via een uitgebreid reinigingsproces tot korrels. Klanten van QCP gebruiken deze voor nieuwe hoogwaardige producten zoals verpakkingsflessen, afvalbakken voor ziekenhuisafval, stroomkabels en vouwkratten. Met samenwerkingspartner Greentom is zelfs een volledig ge-upcyclede kinderwagen ontwikkeld en geproduceerd.

QCP gaat verder dan recycling: reinigen, sorteren en omsmelten. “We zijn ook geen recycler, maar een aanbieder van hoogwaardige grondstoffen”, benadrukt Van Enckevort als hij de QCP-activiteiten toelicht. “Wij kijken in eerste instantie naar wat onze klant nodig heeft en wat we daarvoor moeten doen. Genoeg afzetmogelijkheden en schaalvergroting zijn voor ons ook een must.”

In Europa gooien mensen nu nog jaarlijks 25 miljoen ton kunststoffen weg. Hiervan verdwijnt nog 8 miljoen ton afval op een stortplaats en 10 miljoen ton in een verbrandingsoven. Op dit moment is QCP nog een kleine speler met eind 2017 een productie van 35.000 ton. Dit moet uitgroeien tot uiteindelijk 100.000 ton.

Gemeente kan steentje bijdragen

Ondanks de groeipotentie is de weg naar circulaire plastics niet geplaveid. Het verkrijgen van kwalitatief hoogwaardige voorgesorteerde kunststoffen in grote en constante hoeveelheden is vaak nog een probleem. Dit probleem zit hem deels in wat gemeenten aanleveren bij sorteerders. Als er veel vervuiling tussen de kunststoffen zit, heeft dit gevolgen voor het sorteerproces. Hierdoor blijven er minder zuivere kunststofstromen over.

De komende jaren moet iedereen zich nog meer richten op kwaliteit, vindt Van Enckevort. “Dat moeten we met zijn allen doen, van consument tot producent.” Gemeenten kunnen hieraan bijdragen door meer bewustwording bij consumenten te creëren en de kwaliteit van het ingezamelde afval te bewaken. “Zo komen we uiteindelijk tot een volwaardig alternatief voor virgin plastics.”

Het Learning Center ondersteunt gemeenten bij het verbeteren van de samenstelling en kwaliteit van kunststof verpakkingsmateriaal. Zo wordt er momenteel door het Learning Center onderzoek  gedaan naar de invloed van inzamelsystemen op de samenstelling van het ingezamelde kunststof. Daarnaast zijn er voor gemeenten aanbevelingen geformuleerd om de kwaliteit binnen het bestaande inzamelsysteem zoveel mogelijk te optimaliseren.

Meer weten?

Neem contact op met Marcel Enckevort.


Boven: ge-upcyclede gieter
Beneden: ge-upcyclede kinderwagen