Twente Milieu zamelt dynamisch 20% efficiënter in

Voor Twente Milieu levert de overstap naar het systeem van dynamisch inzamelen een besparing op van 20% op de inzamelkosten en op het brandstofgebruik. ‘Zowel financieel als voor het milieu, is het pure winst.’

Als eerste in Nederland heeft Twente Milieu in 2013 dynamisch inzamelen ingevoerd. Aanleiding voor logistiek coördinator John Wegerink was 5 jaar geleden een flinke daling in de vullingsgraad van de containers. “Met een beheer van 2.300 containers zijn de effecten van deze methode groot.”

Oliesoftware

Met hulp van de Universiteit Twente heeft Wegerink geanalyseerd waar een softwaresysteem voor route-optimalisatie voor Twente Milieu aan moet voldoen. “Met die analyse zijn we gaan kijken op de markt. Alleen een systeem dat wordt gebruikt in de oliebranche bleek aan onze voorwaarden te voldoen. Die software hebben we vervolgens omgeschreven naar onze branche.”

Route, vulgraad en CO2

Twente Milieu heeft gekozen voor de meest verregaande vorm van dynamisch inzamelen. De software begeleidt medewerkers niet alleen op de route, het bepaalt ook de route op basis van de vulgraad van de containers. Tot slot kijkt het systeem naar de meest efficiënte route voor brandstof en CO2. “De laatste container van de route staat altijd het dichtst bij de verwerker.”

Must go, may go

Het plan- en beheersysteem van Twente Milieu houdt continu alle gegevens bij en voorziet chauffeurs ‘real time’ van de optimale inzamelroute. Vooral de vulgraad van de containers is bepalend. Daarbij is 80% vol een ‘must go’ en 60%-80% vol is een ‘may go’ voor de chauffeurs. De wagens rijden zes dagen in de week hun route. “De vrijdag en maandag zijn altijd druk.”

Winst en minder schade

Dynamisch inzamelen zorgt voor veel minder vervoersbewegingen en een kleiner containerbestand en levert Twente Milieu 20% besparing op aan inzamelkosten. Andere voordelen: minder chauffeursuren en brandstofgebruik. De chauffeurs moesten even wennen, maar zijn om. “Ze hebben nu meer tijd en rust voor hun taken. Dat geeft ook veel minder schade aan de bakken.”

Voor iedereen?

Inmiddels zijn 55 gemeenten bij Wegerink op visite geweest. Is dynamisch inzamelen zoals Twente Milieu als pionier heeft ingevoerd een oplossing voor iedereen? “Bij minder dan 1000 containers is het de vraag of je een soortgelijke investering eruit krijgt. Wel zie je dat door de huidige toename van het aanbod de investeringskosten dalen. Dat biedt weer meer mogelijkheden voor kleinere spelers.”


optimalisatie route-inzameling