Uden test verschillende mogelijkheden afvalscheiding in de hoogbouw


Als onderdeel van het project afvalscheiding in de hoogbouw doet Uden onderzoek naar de scheiding van keukenafval. De proef onderzoekt onder meer de effecten van verschillen in service, leeftijd en of het om bewoners van huur- of koopwoningen gaat.

Gemeente Uden doet voor afvalscheiding in de hoogbouw op vier locaties afvalproeven bij vier complexen. De onderzoeksgroep van zo’n 100 huishoudens is een mix van huur- en koopwoningen en er wordt gekeken naar verschillen tussen jong en oud. Van ieder complex zit er een bewoner in de werkgroep die een van deze groepen vertegenwoordigt en iemand van de woningbouwvereniging en de Vereniging van Eigenaren. De proef loopt van begin mei tot eind 2017.

10 liter-emmer

Adviseur afvalbeheer Hiltja Hoff heeft op basis van de ervaringen bij andere gemeenten en de adviezen van de werkgroep Hoogbouw gekozen voor een bakje in de keuken of op het balkon. Tijdens informatieavonden maakten de bewoners duidelijk dat ze liever niet een te grote bak wilden, dus het is een emmertje van 10 liter geworden dat de bewoners wekelijks aan de straat kunnen zetten. Een sticker met huisnummer helpt de bewoner bij het terugvinden van zijn eigen keukenemmer.

Ophalen of wegbrengen

Eén locatie, met grotere balkons, heeft naast de keukenemmer ook een kliko gekregen voor gezamenlijk gebruik. Deze staat in de kelder bij de lift. Bewoners kunnen zowel hun plantenafval als ook hun keukenafval aanbieden. Bewoners van de andere locaties kunnen hun gft-afval een keer per week aan de straat kwijt. Hoff is benieuwd of een eigen inzamelmiddel met een wekelijkse ophaalservice opweegt tegen het gemak van 24/7 je gft-afval kunnen wegbrengen.

Minder groot of frequent

Uden kijkt ook naar het effect van de service op restafval. Bij twee complexen gaat de wegbreng-frequentie naar de ondergrondse container terug van 3x naar maximaal 1x per week. Bij de andere twee complexen wordt de grootte van de inworpklep gehalveerd. Opvallend vindt Hoff dat, hoewel de proef al een paar weken loopt, nog niemand iets over deze maatregelen heeft gezegd.

Maandelijks cijfers delen

Voor de eerste resultaten is het nog te vroeg, maar een aantal randvoorwaarden voor succes zijn al duidelijk. Serieus luisteren en meedenken, praktische tips geven en ruimte geven voor vragen is bijvoorbeeld een must. Daarnaast merkt Hoff dat regelmatig je gezicht laten zien de betrokkenheid vergroot. Een van de redenen waarom Uden straks ook maandelijks de tussenstand van de cijfers met iedereen deelt.

Meer weten?

Neem dan contact op met adviseur Afvalbeheer Hiltja Hoff via Hiltja.Hoff@uden.nl.


GFT en Eten sticker

Een sticker met huisnummer helpt de bewoner bij het terugvinden van zijn eigen keukenemmer.