Festivals willen afval verminderen

Festivals willen afval verminderen. U kunt daar als gemeente ook een belangrijke rol in spelen, bijvoorbeeld via de evenementenvergunning.

Zelf composteren

Het Amsterdamse dancefestival DGTL wil komend weekend voedselresten en borden en bestek gaan composteren. Op het festivalterrein komt een machine te staan die van voedsel en afbreekbare disposables in één dag compost maakt. Dat gaat naar stadsboeren.

DGTL Plastic klein

Statiegeld

Vorig jaar introduceerde het festival al statiegeld op een hardcup beker en plastic waterflesjes. DGTL is een van de festivals in de green deal Afvalvrije Festivals waarin festivals werken aan afvalscheiding en -preventie. De green deal is onderdeel van het programma VANG Buitenshuis waarin het ministerie van IenW samen met bedrijven en overheden werkt aan halvering in 2022 van afval dat vergelijkbaar is met huishoudelijk afval.

>> Lees het artikel uit de Volkskrant 'Op DGTL hoef je je niet schuldig te voelen over je ecologische footprint'

Rol van gemeenten

Gemeenten kunnen een bijdrage leveren door bijvoorbeeld in evenementenvergunningen eisen te stellen aan hoe een festival met afval omgaat. Zo heeft Amsterdam onlangs besloten om op evenementen vanaf 2020 geen single-used plastics meer toe te staan. Onder single-use plastic vallen onder andere wegwerpbekers, rietjes en confetti: voorwerpen die na een keer gebruiken worden weggegooid. Grote festivals en evenementen in Amsterdam moeten dus binnenkort op zoek naar varianten van duurzamer materiaal, of herbruikbare versies zoals statiegeldbekers.