Steeds meer gemeenten introduceren Biobakje


Het Biobakje dient voor betere afvalscheiding en is gemaakt van 100% gerecycled kunststof. De praktijk laat zien dat het werkt: 2,5 kilo groen keukenafval per huishouden per jaar minder bij het restafval. Omrin ontwikkelde het concept. Bij de introductie in januari 2017 haakten twaalf Friese gemeenten aan met 60.000 bakjes. De teller staat nu op 107.000. Ook gemeenten buiten het verzorgingsgebied van Omrin doen mee.

‘Die 2,5 kilo zijn de cijfers van gemeente Fryske Marren. Een gemeente die actief optreedt richting de burger’, vertelt Jelmar Helmhout, Hoofd Communicatie bij het Friese afvalbedrijf Omrin. Het lokale shantykoor van Lemmer (gemeente Fryske Marren) deelde de bakjes huis aan huis uit. De gemeente gaf hen hiervoor een bedrag per uitgereikt bakje. Goed voor de clubkas. Helmhout: ‘De gemeente maakt het de Lemsters gemakkelijk door het bakje bij huis te overhandigen. Daarom verdwijnt er nu meer groente-, fruit- en keukenafval (GFT) in de Biobak. Hierdoor is de kwaliteit van het restafval hoger. Precies wat we hebben willen.’ Gemeentelijke herindeling gooide overigens wat roet in het eten. Hierdoor was tijdelijk minder aandacht voor afvalbeleid, vooral voor nieuwigheden als het Biobakje.

Gerecycled kunststof

Het Biobakje is gemaakt van 100% gerecycled kunststof PP (van huishoudelijk afval) en 100% gerecycled kunststof PS (afval van koelkastbehuizing). Het gaat om een 20 centimeter hoog afvalbakje met deksel (om stankoverlast te beperken) en een volume van 2,9 liter. Naast de bestaande ‘grote’ Biobak zorgt dit speciale gerecyclede Biobakje – geschikt als keukenafvalbakje op het aanrecht - voor extra gemak, zodat er een betere afvalscheiding van GFT-afval komt. En door van oud kunststof een nieuw bakje te maken, is de kringloop van twee afvalsoorten gesloten. De rol van het Biobakje is dan ook functioneel en symbolisch: hulpmiddel in de keuken én laten zien dat er echt nieuwe producten zijn te maken van gerecycled kunststof.

Budget

Helmhout: ‘Hoe actiever de gemeente, hoe hoger het percentage uitgereikte biobakjes en des te zuiverder het restafval.’ Maar niet elke gemeente heeft hiervoor budget. Een gemeente kiest haar eigen aanpak. Zo kunnen inwoners van Heerenveen en Leeuwarden zelf een bakje ophalen bij de milieustraat. In Leusden kregen bezoekers een Biobakje tijdens de opening van een nieuwe milieustraat. Smallingerland doet een proef met keukenafval in een flat. In Heemstede functioneerde het bakje als promotiemateriaal voor een festival en Eemnes voert dan weer echt huis aan huis campagne met de Biobakjes. Deze laatste vier gemeenten vallen overigens niet onder het verzorgingsgebied van Omrin. Toch nemen ze bij hen Biobakjes af. ‘Iedereen kan bij ons aankloppen’, zegt Helmhout. Het afvalbedrijf is op dit moment met verschillende geïnteresseerde gemeenten in gesprek.

Beter goed gejat dan slecht bedacht

Daarnaast tonen andere afvalbedrijven interesse voor het gehele concept. Het is een puur Nederlands product dat direct uit de afvalstroom komt. Omrin zorgt voor de inzameling en sortering van het afval met een uniek scheidingsconcept. Het afvalbedrijf neemt marktpartijen in de arm voor de daadwerkelijke productie van de Biobakjes. Helmhout: ‘Winst is niet ons doel. Wij zijn blij als we uit de ontwikkelingskosten zijn en dat is nu bijna het geval. Als andere afvalbedrijven ons concept willen kopiëren, is dat natuurlijk prima. Er staat geen octrooi of andere belemmering in de weg. We hebben immers met zijn allen de opdracht om iets aan het afvalprobleem te doen.’


Eerste biobakje uitgereikt
FriesMuseum
Biobakje sc Heerenveen