Tien dagen gratis gedragsadvies voor afvalscheiding

Wil jouw gemeente de lat ook hoger leggen met afvalscheiding? Maak dan gebruik van de uitbreiding van de VANG-Support regeling: 10 dagen gratis samenwerken met een gedragsexpert. Twaalf gemeenten kunnen hieraan meedoen. Interesse? Dien dan je aanvraag in via het contactformulier en geef aan dat je gebruik wilt maken van de 10 dagen gedragsadvies.

Een gedragsexpert in huis voor jouw afvalscheidingsdoel

De gedragsexpert helpt je met één afvalscheidingsdoel dat je met het toepassen van gedragskennis wilt halen. Jullie werken samen aan de gedragsanalyse en het bedenken van de interventie. Ook bedenk je samen hoe je het effect kunt meten. Het kan voor allerlei doelen. Denk aan minder bijplaatsingen of schonere afvalstromen. Heb jij een uitdagende vraag?

Zo werkt het

 • Dien je aanvraag in via het contactformulier en geef aan dat je gebruik wilt maken van de 10 dagen gedragsadvies.
 • Na goedkeuring van de aanvraag koppelen we je aan een gedragsexpert, die 10 dagen advies en ondersteuning biedt.
 • We hebben hiervoor een overeenkomst met drie gedragsbureaus.

Dit krijg je

 • Een intakegesprek met de gedragsexpert om je vraag aan te scherpen. Jullie bespreken ook de werkwijze en verwachtingen. Jullie maken hier afspraken over.
 • Kennis en ervaring. De gedragsexpert is zeer ervaren in afvalscheiding bij gemeenten.
 • Hulp bij de gedragsanalyse en het bedenken van een interventie om jouw doel te halen.
 • Begeleiding bij de eerste stap van de uitvoering en het bedenken hoe je effect meet.

Wat draag je als gemeente bij

 • Genoeg capaciteit om samen met het bureau de gedragsanalyse, het bedenken van de interventie en de (start van de) uitvoering te doen. De looptijd is ongeveer vier maanden.
 • Minstens twee medewerkers uit jouw gemeente zijn betrokken bij het project.
 • Je komt de afspraken tussen de gemeente en de gedragsexpert na.
 • Als jouw gemeente tussentijds stopt met het project, bijvoorbeeld door gebrek aan menskracht, dan zijn de al gemaakt uren van de expert voor rekening van de gemeente.

Planning

Aanmelden kan tot 31 december 2018 door hier je aanvraag in te dienen. Maar op is op; we kunnen zo twaalf gemeenten helpen. Na aanmelding beslissen we zo snel mogelijk of jouw vraag geschikt is. Je moet uiterlijk 1 juni 2019 zijn gestart en 31 november 2019 klaar zijn. Als je wilt kun je na goedkeuring ook meteen beginnen. Meer info over de uitbreiding van de VANG-Support regeling? Mail naar stefan.vander.wal@rws.nl of margriet.vande.poel@rws.nl.

VANG-Support

Als onderdeel van het het VANG-HHA programma (VNG, IenW, NVRD en Rijkswaterstaat) hebben we de VANG-Support regeling voor kort advies en ondersteuning om afvalscheiding te verbeteren. Deze vullen we nu aan met een uitgebreider aanbod voor complexere gevallen waarbij gedrag een belangrijke rol speelt. Vier gemeenten doen al mee. Aanmelden kan tot uiterlijk 31 december 2018.