Even voorstellen: Simone Dorbeck

Gepubliceerd op 22 oktober 2019

Simone Dorbeck, medewerker Beheer bij gemeente Wijk bij Duurstede, communiceert binnen de gemeente richting inwoners over afval. Een belangrijke taak, waarbij de juiste aanpak groot effect kan hebben. “Je wil een verandering realiseren in de houding ten opzichte van de gemeente en het ophalen van afval. Het leukste aan mijn werk is dan ook als ik zie dat mensen die eerst vonden dat alles in één keer opgehaald moet worden, nu toch het belang inzien van afvalscheiding. foto SimoneDit doe je door niet alleen maar te zenden. Het is veel effectiever om het gesprek aan te gaan met inwoners, wat goed gaat op social media. Dit betekent actief reageren op én handelen naar reacties.”

Inspelen op vragen

Een voorbeeld hiervan is de communicatie over PMD. “Ik zag eerst vaker opmerkingen zoals: ‘Het scheiden van PMD? Daar moet je wel voor gestudeerd hebben, wil je dat allemaal begrijpen!’ Ik ben hierom veel gaan communiceren over dit onderwerp: wat moet er wel in, wat niet. En ik zie dat het werkt. Inmiddels krijgen we vaak heel ander soort vragen. Zo kreeg ik toevallig vandaag nog de vraag: ‘Waar kan ik mijn plastic doppen kwijt voor het goede doel?’ Ik merk dus dat mensen echt gaan meedenken. Dan denk ik: punt gehaald.”

Voor haar werk volgt Simone het kennisplatform VANG-HHA. “Laatst heb ik nog informatie gebruikt van een folder die precies overeenkwam met wat ik op Facebook ervaar. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar ludieke communicatie-invalshoeken om het gesprek met inwoners aan te gaan. Van mij mogen er wel meer van die originele invalshoeken op het platform komen!”