Even voorstellen: Vera van Huët

Vera van Huët is inwoner van de gemeente Horst aan de Maas en werkte lange tijd als transportplanner bij een grote afvalinzamelaar. De afvalbranche is haar dus niet vreemd. “Het pluspunt van mijn ervaring bij een afvalinzamelaar is dat ik aan de andere kant van de tafel heb gezeten. Ik ken de praktijk. Kortom: ik voel me als een vis in het water binnen mijn nieuwe rol als Afvalcoach bij Openbare Werken.”

Waarom ben je lid geworden?

“Omdat ik pas sinds 20 mei bij de gemeente werk, Profielfoto Vera v Huëtheb ik me aangesloten bij het Kennisplatform VANG-HHA. Ik wil alles weten: wat speelt er, hoe doen anderen het, wat kunnen we nog verbeteren? In mijn baan houd ik me bezig met alle operationele zaken die te maken hebben met onze uitgebreide afvalstromen. Van het huis-aan-huis inzamelen van afval tot aan contacten met inwoners en inzamelaars in de breedste zin van het woord. Dat kunnen bijvoorbeeld basisscholen zijn, maar we geven ook voorlichting bij Vluchtelingenwerk.”

Hoe doet Horst aan de Maas het betreft afvalinzameling?

“Onze gemeente kent weinig problemen. Qua afval scheiden lopen we ver voorop. Voor 2020 heeft VANG als doelstelling om per jaar minder dan 100 kilo restafval per inwoner in te zamelen. Het landelijk gemiddelde was in 2017 197 kilo. Bij ons ligt het gemiddelde veel lager: in 2017 22 kilo en in 2018 23 kilo. Onze afvalscheiding is 96%, ruim boven het landelijk doel van 75%. De herindeling in 2010 was de aanleiding om in 2012 een heel nieuw systeem van afvalinzameling in te voeren. Nu zijn de vier belangrijkste afvalstromen: restafval in tariefzak, PMD in container, keukenafval in kleine keukenafvalemmertjes en bladkorven. Dat kostte echt wel even tijd en er zijn nog altijd inwoners die we over de streep kunnen trekken om (meer) te gaan scheiden. Maar op de cijfers zijn we natuurlijk enorm trots, en we krijgen ook veel positieve reacties.”

Hoe krijgen jullie dit voor elkaar?

“We willen onze inwoners zo veel mogelijk herbruikbare stromen laten scheiden, dus doen zelf ook zoveel mogelijk voor hen. Een hoog serviceniveau voor de inwoners is heel belangrijk. We helpen inwoners door bijvoorbeeld asbest, grofvuil, E-waste, metalen, puin, vlakglas en grof tuinafval gewoon bij ze op te halen. Verder hebben we binnen de hele gemeente diverse brenglocaties voor onder andere luiers, glazen verpakkingen, textiel en schoeisel. We hebben geen ondergrondse containers voor restafval, want daar kun je ongezien van alles ingooien en dat zou de kilo’s restafval per inwoner weer doen stijgen. Inwoners hebben baat bij een betaalbare stabiele afvalstoffenheffing, dat is natuurlijk ook een motivatie om goed te scheiden.”