Afvalscheiding en -inzameling in de hoogbouw


afvalcontainers bij hoogbouw

Verbetering afvalscheiding en -inzameling hoogbouw

Gemeenten met veel stedelijke hoogbouw hebben behoefte aan succesvolle interventies om meer afval als grondstof te kunnen benutten. Daarom is als onderdeel van VANG-HHA het project ‘Verbetering afvalscheiding en –inzameling hoogbouw’ gestart.

Het doel van ‘Verbetering afvalscheiding en –inzameling hoogbouw’ is inzicht te krijgen in gedragsbepalende factoren voor afvalscheiding. Wanneer zijn welke factoren van belang en welke interventies kunnen gemeenten succesvol toepassen om meer huishoudelijk afval als grondstof in te zamelen bij stedelijke hoogbouw?

Proef afvalscheiding hoogbouw in Amstelveen

In 2018 is in de Camera Obscuralaan in Amstelveen een proef gestart om te kijken hoe de afvalscheiding en m.n. de GFE-scheiding verbeterd kan worden.

hoogbouw amstelveen

Veel voorbeelden interventies hoogbouw

Eind 2017, begin 2018 hebben we vanuit VANG-HHA gezocht naar gemeenten die niet participeren in de landelijke pilot afvalscheiding hoogbouw maar wel bezig zijn om afvalscheiding in de hoogbouw te verbeteren. Dat leverde zo’n twintig projecten op.

Scheidingsgedrag positief beïnvloeden: stand van zaken

Afvalloos Maastricht
Odette van de Riet

Scheiden in de hoogbouw, MilieuMagazine 05, 2018

Mileumagazines

Download het artikel (pdf, 101 kB) (geplaatst met toestemming van MilieuMagazine).

Verbetering afvalscheiding in de hoogbouw

Goed gescheiden gfe-afval is makkelijker te recyclen. Maar welke instrumenten kunnen gemeenten inzetten om bronscheiding in de hoogbouw te verbeteren? Deze vraag was de inzet van een onderzoeksproject, met als resultaat een basispakket en een praktische menukaart met effectieve instrumenten voor gemeenten.

Afvalscheiding en zwerfafval: motivatie is sleutelfactor

Addie Weenk vertelt in zijn blog hoe hij gedragsbeïnvloeding inzet voor afvalscheiding in de hoogbouw, de aanpak zwerfafval en thuis.

Laat je ze daarna ook nog tekenen voor schoon-gedrag en je weet bijna zeker dat het schoon-zaadje is geplant.

Vragen?

Neem contact op met Addie Weenk via addie.weenk@rws.nl