Nieuwsbrief VANG-HHA

vang-6617 uitsnede 2
Februari 2016

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief regelmatig op de hoogte van nieuwe informatie op de website: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Nieuwe blauwdruk voor pilots afvalscheiding hoogbouw

RVE_9015 HoogbouwHet VANG-HHA-project ‘Verbetering afvalscheiding en inzameling in de hoogbouw’ gaat de volgende fase in. Vanuit een breed onderzoeksdesign gaan acht gemeenten dit jaar toetsen wat in welke situatie wel en niet werkt en waarom.

Benchmark 2015 toont progressie in afvalscheiding

GFT scheiden thuisUit de Benchmark 2015 blijkt dat gemeenten concrete verbeteringen laten zien op het gebied van afvalscheiding. Het restafval daalde gemiddeld met 10 kilo per inwoner per jaar en het scheidingspercentage is toegenomen met 3%.

VANG-HHA steunt meer dan 10 ingediende plannen

Afvalscheiding ondergrondse containersMeer dan tien gemeenten krijgen een financiële ondersteuning voor hun plannen die inzetten op minder huishoudelijk afval en een betere afvalscheiding. Hiervoor is € 500.000 beschikbaar gesteld.

Kennisplatform VANG-HHA actief

Kennisplatform VANG-HHA

Werkt u als beleidsmedewerker bij een gemeente of afvalbedrijf en wilt u kennis vinden maar ook vooral delen over thema's rondom huishoudelijk afval? Meld u dan aan voor het kennisplatform!

Onderweg

Foto Samuel Stollman

Samuel Stollman geeft in deze laatste blog voor VANG - HHA zijn visie op het terugdringen van restafval bij gemeenten. "Gemeenten verschillen maar 20% van elkaar, en voor 80% zijn inwoners, bebouwing, politiek en afval erg vergelijkbaar. Het wiel hoeft dus niet opnieuw te worden uitgevonden."

Venray gooit minder voedsel weg

FoodBattle tips Venray

Een campagne tegen voedselverspilling van gemeente Venray heeft eind 2015 geleid tot 12% minder voedselverspilling. Met een relatief kleine inspanning is het mogelijk om inwoners bewust te maken van hun eigen koop-, kook- en bewaargedrag.

Bijeenkomsten

  • 16 februari: Workshop grondstoffenbeleidsplan
  • 23 februari: Workshop Milieustraten
  • 6 april: Gedragsbeïnvloeding Afvalscheiding 1
  • 18 mei: Gedragsbeïnvloeding Afvalscheiding 2
  • 15 juni: Gedragsbeïnvloeding Afvalscheiding 3

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.