Nieuwsbrief VANG-HHA juni 2016

vang-6617 uitsnede 2
juni 2016

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief regelmatig op de hoogte van nieuwe informatie op de website: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Afvalcoaches vergroten draagvlak

Afvalcoach 5Almelo en Enschede werken ieder met hun eigen systeem aan de VANG-HHA-doelstellingen van een ‘Afvalloos Twente'. Enschede kiest voor diftar en Almelo gebruikt hiervoor een serviceprikkel. Met het project Afvalcoaches trekken de twee gemeenten juist samen op.

Minder dan 30 kg restafval per jaar? Lukt makkelijk!

100 100 100 restafval wegenGuus van den Berghe keek al lang uit naar het moment waarop hij met zijn gezin ook deel kon nemen aan een 100-100-100-traject. Veel eerder dan gedacht was het moment daar: op 14 maart startte hij met 400 andere huishoudens aan 100-100-100. Nu weet hij nóg meer dan ooit dat het vooral aankomt op willen!

Gedragsbeïnvloeding en afvalscheiden

Gedragsbeinvloeding en afvalscheiden voorjaar 2016De eerste collegereeks Gedragsbeïnvloeding en afvalscheiden is succesvol afgerond. De deelnemers gingen enthousiast naar huis met nieuwe gedragskennis over motieven, weerstanden en de omgeving en ervaringen van andere gemeenten. Wilt u ook meedoen? Meld u dan aan voor de volgende sessie in het najaar!

Handhaven op afvalscheiden

Minicontainer duobak grijs groen Tilburg NL 1Een goed afvalscheidingsbeleid begint bij de juiste voorzieningen en eindigt bij een goede handhaving. Hoe doe je dat laatste in de praktijk? Gemeente Tilburg heeft afgelopen jaar alle duo-containers restafval/gft gecontroleerd op de juiste afvalscheiding. Bij verkeerd aangeboden afval werden waarschuwingen uitgedeeld en volgde een enkele boete.

Maastricht loopt voorop, Meerssen pakt de slipstream

Paul van Vugt MeerssenAls kleine gemeente van bijna 20.000 inwoners heeft Meerssen slechts 0,5 fte beschikbaar voor het thema afval. Door samenwerking met de grote buurgemeente Maastricht staan ambitie en maatregelen om de VANG-doelstellingen te bereiken toch op een hoog niveau.

Van doggybag tot lespakket

Ondetekening convenant BoxtelGemeente Boxtel gaat met 35 supermarkten en restaurants en 8 basisscholen de strijd aan tegen voedselverspilling. De samenwerkende partijen hebben zich laten inspireren door een recente Franse wet tegen voedselverspilling.

Werkplaats keukenafval

Bent u actief aan de slag met keukenafval en wilt u meer inzicht krijgen in oplossingen? Meld u dan aan voor de Werkplaats keukenafval en u kunt elkaar helpen, inspireren en kennis en ervaring uitwisselen zodat u daarna met nieuwe inzichten verder kunt.

Bijeenkomsten

  • 29 juni 2016: Werkgroepsessie contracten
  • 5 juli 2016: Grip op papier
  • 14 september 2016: Dag 1 Gedragsbeïnvloeding en afvalscheiden
  • 6 oktober 2016: Handhaven bij afvalscheiding

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.