Nieuwsbrief VANG-HHA dec 2016

vang-6617 uitsnede 2
december 2016

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief regelmatig op de hoogte van nieuwe informatie op de website: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Afvalbeleid brengt je in de keuken

Isabella DiksIn 2016 zag Isabelle Diks steeds meer bestuurlijk draagvlak voor de VANG-HHA-doelstellingen ontstaan. In 2017 moeten regionale ambassadeurs gaan zorgen voor verdere ondersteuning. Want het gemeentelijk afvalbeleid begeeft zich in de persoonlijke levenssfeer van inwoners en komt op die manier heel dichtbij.

Wie hebben het Bestuursakkoord ondertekend?

Kaart bestuursakkoord Vang-HHA dec 2016 kleinOp dit moment hebben 31 gemeenten het Bestuursakkoord ondertekend, en hebben 36 gemeenten een intentie hiervoor uitgesproken.

Terugblik VANG-HHA

Terugblik2016 is voorbij gevlogen! De VANG-doelstellingen zijn bij de gemeenten ondertussen wel bekend. Voor het ‘hoe’ werd dit jaar al goed gebruik gemaakt van de kennis uit VANG-HHA.

Lunchbox voor Opscheppers

OpschepBox_HRUit onderzoek blijkt dat veel gemeenten aan de slag willen met het voorkomen van voedselverspilling. Een mogelijk concept hiervoor is ‘de Lunchbox’ met voorbeelden en feiten&cijfers en de 'Doorgeefaward' om andere gemeenten te stimuleren.

Van een goede voorbereiding via draagvlak naar actie

De eerste voortgangsrapportages van de 14 gemeenten die door VANG-HHA financieel worden ondersteund laten zien dat co-creatie populair is en complexe plannen meer tijd vragen.

Standaardsets voor kleur, naam en pictogram

Plaatje Mijksenaar mannetje gooit afval wegIn het voorjaar van 2017 komen standaardsets voor kleur, naam en pictogram rechtenvrij beschikbaar voor betere herkenbaarheid en uniformiteit bij afvalscheiding.

Van oud papier naar ruilbibliotheek

Ageeth BoosWat doet mijn dochter als eerste als het oud papier buiten wordt gezet? Zij is er dan als eerste bij om het oud papier van de buren te bekijken. Wat er ‘s ochtends bij ons de ene deur uitgaat, komt er even later met dezelfde gang weer in.

Bijeenkomsten

- 26 januari 2017: Werksessie Ketenverantwoordelijkheid

- 15 februari 2017: Brede workshopsessie Hoogbouw (meer info volgt nog)

- 2 maart 2017: Werksessie Kostenoptimalisatie

- 13 april 2017: Sessie Kwaliteit

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.