Nieuwsbrief VANG-HHA mei 2018

Mei 2018

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief regelmatig op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Den Helder bereikt 9% meer glasinzameling: hoe doen ze dat?

Den_HelderMaar liefst 90% glasrecycling aan het eind van 2018. Dat is een stevige doelstelling die wettelijk is vastgelegd. Samen met Nedvang geven gemeenten daarom ‘Extra Gas op Glas’, en dit had in Den Helder positief effect!

Rotterdam en Oss stimuleren gewenst gedrag

Cillershoekstraat gras met bloemenEen grasmatje en bloemetjes rond ondergrondse afvalcontainers. Of een mooie buxushaag. Meer is niet nodig om zo’n afvalplek op te vrolijken én ervoor te zorgen dat mensen hun afval niet naast de container zetten. De gemeenten Rotterdam en Oss zijn enthousiast: meteen minder bijplaatsingen.

FoodBattle tegen voedselverspilling in de gemeente Ede

FoodBattle-Ede_e734cd31e6De gemeente Ede deed afgelopen jaar met haar inwoners mee aan de FoodBattle, een wedstrijd tegen voedselverspilling. Dit leverde een mooi resultaat op: 154 deelnemers gooiden aan het eind van de battle 57 procent minder eten weg.

Gemeente Alkmaar pakt haar GFT-inzameling grondig aan

GFT AlkmaarOm te zien of een proef effect heeft, is het belangrijk om verschillende opties uit te proberen en deze te vergelijken. In de gemeente Alkmaar bracht men dit principe in de praktijk.

Samenstelling huishoudelijk afval

Samenstelling hh restafval 2016Rijkswaterstaat laat jaarlijks een sorteeranalyse van de samenstelling van het huishoudelijk restafval uitvoeren. De resultaten staan in de publicatie Samenstelling van het huishoudelijk restafval, sorteeranalyses 2017

Bijeenkomsten

  • 8 juni 2018: VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) bijeenkomst JAJA sticker: lessen uit Amsterdam
  • 19 juni 2018: Intervisiebijeenkomst afvalscheiding op scholen voor afvalinzamelaars
  • 20 september 2018: Optimaliseren textielinzameling – stof tot nadenken
  • 25 september 2018: Inspiratiedag afvalscheiding en gedrag
  • 3 oktober en 7 november en 12 december 2018 : Gedragsbeïnvloeding Afvalscheiding
  • 9 oktober 2018: Inspiratiedag afvalscheiding en gedrag

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.