Nieuwsbrief VANG-HHA september 2018

vang-6617 uitsnede 2
september 2018

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief regelmatig op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Betalen voor restafval: goede voorbereiding is ‘t halve werk

2017048-Gemeente Ede-Schone buurt coachesOp 1 januari 2018 heeft gemeente Ede betalen voor restafval officieel ingevoerd. De start verliep soepel, mede door een goede voorbereiding. Opvallend was dat de inwoners al in 2017 hun afval beter gingen scheiden (van 60% naar 65%), ter voorbereiding op de nieuwe situatie.

Zwollenaren belonen bij een vermindering van restafval werkt

Milieuparkje - afbeelding tbv 3.1 pagina 6[2]Uit een proef in Zwolle blijkt dat als je bewoners financieel beloont wanneer ze hun afval scheiden, dat een positief effect op de hoeveelheid restafval heeft. De deelnemende huishoudens ontvingen bij vermindering van hun restafval een klein bedrag.

Afvalscheidingsprobleem in hoogbouw niet vandaag opgelost

GFT bakIn de gemeente Krimpen aan den IJssel vormt vervuiling in GFT een probleem. Peter van den Boogert van de gemeente Krimpen aan den IJssel tipt dat je moet volhouden. Bij de inzameling van oud-papier zijn er ook een decennia overheen gegaan voordat bewoners dit echt goed gingen scheiden.

Studenten zijn met hele andere dingen bezig dan afval scheiden

Afval challenge Wageningen communicatie op gang studentenflatWageningen University & Research (WUR) blijft groeien. Veruit de meeste studenten van de WUR wonen in hoogbouw. Binnen deze groep delen veel bewoners een huis. Op het gebied van afval scheiden kunnen studenten nog veel verbeteren. Daarom deed de gemeente Wageningen een pilot speciaal gericht op studenten: The Waste Challenge.

Bijeenkomsten

  • 3 okt en 7 nov en 12 dec 2018 : Gedragsbeïnvloeding Afvalscheiding
  • 4 okt 2018: Overheidscommunicatie Afvalscheiding 2
  • 9 okt 2018: Inspiratiedag afvalscheiding en gedrag
  • 17 okt 2018: VANG bijeenkomst voor bestuurders 'Haal meer uit afval'
  • 25 okt 2018: Overheidscommunicatie Afvalscheiding 3
  • 30 okt 218: Omgekeerd Inzamelen

Uitgelicht uit de Kennisbibliotheek

kennisbibliotheek-nieuwsbrief- Afvalscheiding als nieuwe gedragsnorm: reisnotities van een gedeelde transitie + Grootste gemene delers in de afvaltransitie: Voorkant en Achterkant 
- Strategisch Plan Afvalscheiding Haarlems grondstoffenbeleid 2016-2022 
- Afval scheiden, Den Haag doet het

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.