Nieuwsbrief VANG-HHA januari 2018

vang-6617 uitsnede 2
Januari 2018 (nr.2)

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief regelmatig op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!

Wij zoeken uw expertise

Ons team Afval en Circulair van Rijkswaterstaat stimuleert afvalscheiding, de aanpak van zwerfafval en duurzame inkoop van producten. Dit doen we samen met gemeenten. We willen graag onze teams versterken met gemeentelijke ervaring op deze thema’s. Geïnteresseerd?

Alles draait om jou

Sorry kaartje fotoPiet Burgering vertelt in zijn vierde blog over het maken van nieuw afvalbeleid voor zes gemeenten. Dit was een hele klus. Terugkijkend waren er dingen die beter hadden gekund, maar gelukkig was er ook veel waar je blij van wordt. Zoals het besluit om communicatie als integraal onderdeel van de beleidsontwikkeling op te nemen.

Extra aandacht voor afval op school

Geen drinkpakjes meer op school en gescheiden afvalinzameling: een paar voorbeelden van hoe scholen aandacht besteden aan afvalpreventie en afvaleducatie. Met het programma 'Afval op School' wil Rijkswaterstaat een impuls geven aan afvalpreventie en afvaleducatie op scholen. Zodat gedragsverandering bij leerlingen tot stand komt en het voorkomen en scheiden van afval vanzelfsprekend wordt.

Studenten met hele andere dingen bezig dan afval scheiden

Afval challenge Wageningen communicatie op gang studentenflatWageningen University & Research (WUR) blijft groeien. Veruit de meeste studenten van de WUR wonen in hoogbouw. Binnen deze groep delen veel bewoners een huis. Op het gebied van afval scheiden kunnen studenten nog veel verbeteren. Daarom deed de gemeente Wageningen in 2017 een pilot speciaal gericht op studenten: The Waste Challenge.

Cursus gedragsbeïnvloeding en afvalscheiding van start

Wist u dat felgroene afvalbakken meer afval ophalen? En dat mensen minder afval bijplaatsen bij ondergrondse containers als zich gecommitteerd hebben aan een schone buurt? Dit zijn voorbeelden uit de introductiecursus gedragsbeïnvloeding die een groot effect hebben op het gedrag van mensen. Komt u ook?

Komt u ook?

HoogbouwOp donderdag 15 februari organiseren wij weer de jaarlijkse kennisbijeenkomst 'Afvalscheiding in de hoogbouw'. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op: hulpmiddelen voor in huis, verzamelcontainers buiten de woning, informeren en communiceren, privacy en design van je pilot. Meer weten?

Bijeenkomsten

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.