Nieuwsbrief VANG-HHA maart 2019

vang-6617 uitsnede 2
maart 2019

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!
Lees de online versie

Benchmark weer van start!

benchmarkdriehoekIn april start de nieuwe Benchmark Huishoudelijk Afval. Wilt u weten hoe uw gemeente of inzamelbedrijf presteert ten opzichte van anderen? Wilt u leren van uw collega’s? Wilt u objectieve sturingsinformatie op het gebied van afvalscheiding, dienstverlening en kosten? Neem dan deel aan de Benchmark!

Onderzoek milieustraten en de circulaire economie

milieustraatDe Nederlandse overheid heeft als doelstelling om grote stappen te maken richting de circulaire economie. Hiermee kan Nederland onafhankelijker worden van grondstoffen en zijn impact op het milieu reduceren. Maar wat is nu bijvoorbeeld de stand van zaken ten aanzien van de afvalinzameling en -scheiding op milieustraten en bij kringloopbedrijven?

Even voorstellen: Miriam Gommans-Janssen

Miriam GommansIn de rubriek ‘even voorstellen’ maken we kennis met deelnemers van het Kennisplatform VANG-HHA. Waarom zijn ze lid van het kennisplatform en wat hebben ze zelf te bieden? Vandaag stelt Miriam Gommans-Janssen, beleidsmedewerker team milieu bij de Limburgse gemeente Beesel, zich voor.

30 maart, Landelijke compostdag!

landelijke compostdagOp deze dag delen afvalbedrijven compost uit aan burgers om hen te bedanken voor het scheiden van hun gft-afval. Goede afvalscheiding is cruciaal. De Vereniging Afvalbedrijven, initiatiefnemer van de Landelijke Compostdag, vraagt gemeentes om die dag het belang van gft-scheiding te benadrukken.

Samen tegen voedselverspilling

groentenNederlandse bedrijven, organisaties, wetenschappers, overheid én consumenten komen samen in actie om in 2030 voedselverspilling met de helft te verminderen in de gehele voedselketen, van grond tot mond. Naast dat er minder voedsel verloren gaat, draagt deze campagne ook bij aan het behalen van de VANG-doelstellingen. Minder voedselverspilling betekent namelijk ook minder GFT-afval én minder verpakkingsmateriaal.

Even voorstellen: Sabine Jobsen

Sabine Jobsen nieuwsbriefIn de rubriek ‘even voorstellen’ maken we kennis met deelnemers van het Kennisplatform VANG-HHA. Waarom zijn ze lid van het kennisplatform en wat hebben ze zelf te bieden? Vandaag stelt ook Sabine Jobsen, beleidsmedewerker duurzaamheid en afval bij de gemeente Stein, zich voor.

School in Haarlem verdeelt de afvaltaken

De piramide HaarlemBasisschool de Piramide met 174 leerlingen in Haarlem is zo’n drie jaar geleden al begonnen met het scheiden van afval, waaronder ook het PMD. Op initiatief van leerlingen en twee leerkrachten is de school inmiddels een voorbeeld binnen haar Stichting Spaarnesant.

Uitgelicht uit de Kennisbibliotheek

kennisbibliotheek-nieuwsbrief

- Van zooi naar mooi
Rotterdam is op weg naar een samenleving zonder afval

- Milieustraten en de circulaire economie

Bijeenkomsten

U kunt zich nu inschrijven voor de cursus

Gedragsbeïnvloeding Afvalscheiding najaar 2019

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.