Nieuwsbrief VANG-HHA april 2019

vang-6617 uitsnede 2
april 2019

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!
Lees de online versie

Samenwerken aan scheiding, reparatie en hergebruik

circulaire ambachtscentraAl eens gehoord van een ‘circulair ambachtscentrum’? Dit is een combinatie van bijvoorbeeld een milieustraat, kringloopwinkel, Repair Café en een ambachtswerkplaats. In het circulaire ambachtscentrum kunnen werkgelegenheidskansen ontstaan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoogwaardig hergebruik van producten en materialen staat er centraal. Enkele gemeenten zijn al gestart. Is dit ook iets voor jouw gemeente? Het Rijk helpt met een financiële bijdrage.

Eerste resultaten pilot infoquête Afvalscheiding veelbelovend

aalten containerGemeente Aalten heeft samen met Rijkswaterstaat in 2018/2019 een pilot uitgevoerd met een infoquête. Deze enquêtevorm levert gegevens op, maar is vooral bedoeld om inwoners te informeren over en te motiveren voor afvalscheiding. Ondanks dat in deze gemeente door diftar en omgekeerd inzamelen al sprake was van superscheiding, lijkt er toch een effect waarneembaar te zijn van circa 7% (nog) minder restafval. Reden genoeg om ook mee te doen, toch?

Uniek: kringloop en milieustraat één gezamenlijke ingang

Waar worden afgedankte spullen uit huis heen gebracht? RijssenPrecies, naar de milieustraat. Maar misschien ziet de kringloopwinkel nog wel heil in een kapotte ladekast. Of andersom: iemand ziet nog oneindig veel potentie in een meubelstuk, terwijl de kringloop adviseert om door te rijden naar de milieustraat. In de stad Rijssen hebben ze daar al jarenlang een duurzame oplossing voor.

Gemeentelijk Grondstoffencongres

grondstoffencongresOp 28 maart organiseerden de NVRD samen met VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) het Gemeentelijk Grondstoffencongres. Het congres trok net als voorgaande jaren ruim 500 bezoekers. De dag werd ingeleid door de directeur van de NVRD, Olaf Prinsen. Na een kort en warm welkom gaf hij het woord aan de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk, die het congres opende en vertelde over de ambities, acties en daadkracht van gemeenten in het afvalbeheer.

Gemeentelijk Grondstoffencongres, twee sessies uitgelicht

gft-bakTijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres hebben diverse sessies plaatsgevonden op het gebied van gemeentelijk grondstoffenbeheer. Eén sessie ging bijvoorbeeld over ‘Nieuwe aandacht voor GFT; maak het verschil(lenboer). Een andere sessie ging over de ‘diftar-paradox'.

Lees een kort verslag over deze twee sessies.

VANG-support

VANG support2Voorbereiden diftar, vormgeven van en ondersteunen bij bewonersparticipatie, nog te nemen maatregelen om VANG-doelstellingen te halen, (gescheiden) inzameling binnenstedelijk gebied. Deze onderwerpen zijn door gemeenten aangedragen in het kader van VANG-support. Met VANG-support kunnen gemeenten vier dagen gratis ondersteuning krijgen bij VANG-gerelateerde onderwerpen.

Even voorstellen: Hugo Bellaart

Hugo Bellaart uitsnedeIn de rubriek ‘even voorstellen’ maken we kennis met deelnemers van het Kennisplatform VANG-HHA. Waarom zijn ze lid van het kennisplatform en wat hebben ze zelf te bieden? Vandaag stelt Hugo Bellaart, VVD-raadslid en woordvoerder duurzaamheid in de gemeente Gooise Meren, zich voor.

VANG-bijeenkomst de diftar-paradox

diftarDiftargemeenten hebben vaak mooie resultaten geboekt in de reductie van het restafval, waardoor de variabele inkomsten steeds verder teruglopen. In diftargemeenten waar de afvalscheiding boven verwachting goed gaat, komt het steeds vaker voor dat de variabele inkomsten zelfs zo ver dalen, dat deze de inzamel- en verwerkingskosten niet langer dekken: de diftar-paradox.

Beeldmerk

beeldmerkVeel gemeenten en andere organisaties communiceren met burgers over afvalscheiding. Hierbij worden tal van verschillende boodschappen en uitingen gebruikt. Om het effect van deze communicatie te versterken werken de Vereniging Producenten Nederland en Rijkswaterstaat samen aan een overkoepelend beeldmerk. Het doel is dat burgers boodschappen over afvalscheiding sneller zien en begrijpen.

In het programma VANG-HHA werken het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.