Nieuwsbrief VANG-HHA juni 2019

vang-6617 uitsnede 2
juni 2019

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!
Lees de online versie

Wat doe je met keukenafval?

keukenafval sperziebonenHet merendeel van Nederlandse huishoudens scheidt schillen en etensresten niet of niet altijd. Het restafval bestaat dan ook voor circa 30-40% uit gft, met name keukenafval. Reden genoeg om wat te veranderen in de Nederlandse keukens. Circulus-Berkel en GAD, regio Gooi en Vechtstreek, hebben de handen ineengeslagen en een publiekscampagne ontwikkeld om vooral het keukenafval in de gft-bak te krijgen.

Veel plannen voor prijsvraag Circulaire Ambachtscentra

circulaire ambachtscentra2Vorige week werden er maar liefst 43 plannen ingediend voor de prijsvraag Circulaire Ambachtscentra! De jury is onder de indruk van de kwaliteit van de plannen en de positieve energie op dit thema! De plannen zijn divers en is er vanuit alle hoeken van Nederland reactie gekomen. We zijn momenteel druk met de beoordeling van de plannen. De indieners van de best beoordeelde plannen krijgen hiervan individueel bericht. Daarna delen we de informatie op onze website. Volg je de ontwikkelingen met ons?

Diftar? Daar doet Moerdijk niet aan

moerdijkGeen diftar, wel een mooi resultaat. Dat kan, bewijst Moerdijk. De gemeente haalt alles van waarde op aan huis. Wie goed scheidt, hoeft dus minder vaak naar de restafvalcontainer. “Inwoners positief stimuleren werkt beter dan hen financieel extra belasten”, vindt Ico Goedhart, senior adviseur woonomgeving.

Hoe was de bijeenkomst over de diftar-paradox?

bijeenkomst diftar paradoxOp 4 juni 2019 vond de VANG-kennisbijeenkomst over de ‘diftar-paradox’ plaats. Uit de inleiding bleek al dat diftar niet de hoofdschuldige is van scheve verhoudingen op de financiële balans. Veel andere kosten stijgen op dit moment (verwerking, transport, verbranding, etc.), terwijl de afvalstoffenheffing en andere inkomsten in de meeste gemeenten niet meestijgen.

Even voorstellen: Mädi Cleerdin

Mädi CleerdinIn de rubriek ‘even voorstellen’ maken we kennis met deelnemers van het Kennisplatform VANG-HHA. Waarom zijn ze lid van het kennisplatform en wat hebben ze zelf te bieden? Vandaag stelt Mädi Cleerdin, raadslid bij de gemeente Het Hogeland, zich voor.

Cultuursector op zero waste expeditie - gaat u mee?

cultuursectorPlastic waterflesjes, etensresten en koffiebekers: de cultuursector produceert heel veel afval. Het voorkomen en scheiden van afval kan beter, maar hoe begin je? Speciaal voor culturele instellingen ontwikkelde Rijkswaterstaat samen met partners de gratis tool ‘Zero Waste Expeditie’. Er liggen genoeg kansen voor deze sector en gemeenten kunnen daarbij helpen.

Gemeenten zoeken elkaar op

bijeenkomst VANGDonderdag 6 juni ontmoetten vertegenwoordigers van gemeente Zwolle, ROVA, gemeente Deventer, Circulus Berkel en gemeente Almere elkaar in het Upcycle Centrum Almere. De bijeenkomst werd geïnitieerd door de gemeente Zwolle. Doel van de ontmoeting is elkaar te informeren over ontwikkelingen en ervaringen in hun gemeentelijk afval- en grondstoffenbeleid.

Inspiratieochtend gedragsbeïnvloeding en afvalscheiding

containers AT laanBenieuwd naar nieuwe gedragsinzichten voor afvalscheiding? Kom dan naar de inspiratieochtend gedragsbeïnvloeding en afvalscheiding op 24 september in Utrecht. Steeds meer gemeenten passen gedragskennis toe voor afvalscheiding. Zo is bij vijf gemeenten vanuit het VANG-HHA-programma geëxperimenteerd met containerparkjes. Ook ontwikkelden we het beeldmerk afvalscheiding dat we op 24 september lanceren.

VANG-support, stand van zaken

VANG support2VANG-support, een regeling waarbij u vier dagen gratis advies kunt gebruiken om VANG-gerelateerde onderwerpen aan te pakken, is bezig aan het derde jaar. Tijd voor een korte terugblik. De teller voor het aantal aanvragen staat sinds najaar 2017 op 48. De onderwerpen van VANG-support zijn divers. Van een doorrekening van scenario’s tot second opinion bij afvalcommunicatie, van optimaliseren GFT-inzameling tot voorbereiden van een participatietraject.

Eerste hulp bij afval op school

afval op schoolSteeds meer scholen willen aan de slag met afvalscheiding en zwerfafval in en rond de school. Niet alleen de directie, maar ook docenten hebben hierin een belangrijke rol. In de lessen kun je leerlingen basiskennis bijbrengen, maar om te zorgen dat leerlingen en collega’s daadwerkelijk in actie komen, is inzetten op gedragsverandering een goede strategie. Hoe pak je dit aan?

In het programma VANG-HHA werken het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.