Nieuwsbrief VANG-HHA november - december 2019

vang-6617 uitsnede 2
november - december 2019

beeldmerk afvalscheidingHet programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier!
Lees de online versie

Laat je inspireren: 10 pilots circulaire ambachtscentra

inspiratiegidsDe Inspiratiegids Circulaire Ambachtscentra ligt klaar! Dit najaar zijn pilotgemeenten begonnen met het opstarten of doorontwikkelen van een circulair ambachtscentrum. Het centrum is een plek waar producthergebruik hoog in het vaandel staat door bijvoorbeeld kringloopwinkel, reparatiewerkplaats en milieustraat met elkaar te verbinden.

Meer mensen open voor kopen tweedehands spullen

kringloopwinkel1Driekwart van de Nederlanders staat open voor het aankopen van tweedehands spullen. Dat is goed nieuws, want het aankopen van nieuwe spullen is een van grootste veroorzakers van CO2-uitstoot. Om ervoor te zorgen dat spullen en materialen niet onnodig worden weggegooid, werkt Rijkswaterstaat aan het project circulaire ambachtscentra.

Nieuwe gft wel-niet lijst komt er aan

gft-picto1Dit jaar wordt een nieuwe gft wel-niet lijst ontwikkeld samen met de NVRD, RWS (Rijkswaterstaat), de VA en Milieu Centraal. Het is een van de projecten uit het ‘Aanvalsplan GFT en Textiel’. Het streven is om de lijst, inclusief communicatiemateriaal, begin 2020 op te leveren.

Flats Almere blij met nieuwe mogelijkheden

AlmereU kent ze wel, de minicontainers met betonnen ombouw met gewassen grind. De stalen bovenklep maakt de faciliteit toegankelijk voor iedereen. Er werd dan ook flink gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld door bewoners van de naburige laagbouwwijk. De locaties oogden anoniem en onverzorgd. Ook waren bijplaatsingen eerder regel dan uitzondering.

Kwaliteit & gft-afval: Een kijkje in de keten

gft-congresOp 20 november 2019 vond het congres 'Kwaliteit en gft-afval' plaats. Daar werden verschillende projecten uit het ‘Aanvalsplan gft’ gepresenteerd over het belang van goede kwaliteit gft als grondstof voor het eindproduct compost én hoe je meer en beter gft kan inzamelen.

Kringloopbedrijven reiken CO2-cheque uit aan minister

stientjeOp 29 november bestond de branchevereniging voor kringloopbedrijven (BKN) 25 jaar. Tijdens het jubileum-event in de vorm van een duurzaamheidsfestival ontving minister Van Veldhoven een CO2-cheque.

Hoe overtuig je jouw bestuurders?

bestuurdersEn dan is het zo ver, ook in jouw gemeente moet het afvalbeleid (verder) aangepast worden om de doelstellingen te halen. Hoe je (succesvol) te werk gaat, hangt van vele bestuurlijke en politieke factoren af. Hoe je als beleidsmedewerker te werk gaat hangt bovendien af van jouw eigen wensen, ideeën en kennis.

Kunststof verpakkingen een tweede leven

KVG symposiumEr zijn kansen genoeg om huishoudelijk kunststof verpakkingsafval een tweede leven te geven, door het recyclaat niet als tweedehands virgin kunststof te beschouwen maar als een ander materiaal met zijn eigen identiteit en eigenschappen. Dit, en meer, werd duidelijk tijdens het eindsymposium van het KVG-programma op 13 november.

Nieuwsbrief VANG Buitenshuis

nieuwsbrief VANG-btsIn november is de eerste nieuwsbrief VANG Buitenshuis verschenen! Deze nieuwsbrief staat boordevol informatie over hoe bedrijfsafval te voorkomen, verminderen en te scheiden. En met alles over de zeer druk bezochte en succesvolle Inspiratiedag bedrijfsafval van 1 november.

Kennis Learning Center KVA blijft beschikbaar

LCKVDe verzamelde kennis, ervaring en lessons learned van het Learning Center Kunststof Verpakkingsafval na 31 december beschikbaar via het programma VANG-HHA.

In het programma VANG-HHA werken het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.