Nieuwsbrief VANG-HHA januari 2019

vang-6617 uitsnede 2
januari 2019

Het programma VANG - Huishoudelijk afval houdt u via deze nieuwsbrief regelmatig op de hoogte van nieuwe informatie: van aansprekende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot inspirerende bijeenkomsten en kennisblogs. Veel leesplezier! Lees de online versie

Gemeente Gouda halveert restafval met diftar

pmd zakken GoudaDe gemeente Gouda stond er zelf ook van te kijken: op het moment dat ze diftar invoerde, zag ze het restafval binnen no-time met de helft verminderen. Benieuwd hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen?

Bestuurdersbijeenkomst: Haal meer uit afval

VNG bestuurdersbijeenkomst 24 januari 2019Op 24 januari kwamen zo’n 60 bestuurders van over het hele land samen op de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) bijeenkomst VANG-HHA: Haal meer uit afval. Gemeenten met meer dan 150 kilo restafval per inwoner per jaar waren hiervoor uitgenodigd.

Technische afvalsnufjes en maatregelen op maat

Een zakkenautomaat, afvalbakken voor onder de keukentafel en speciale gft-emmertjes. Hoogbouwbewoners in Venlo hoeven alleen nog maar hun afval in de juiste afvalbak te gooien. Althans, dat is het doel.

Even voorstellen: Jeannette Kuilman

JeannetteKuilmanJeannette Kuilman, communicatieadviseur in dienst van DUO+, is deelnemer van het VANG-HHA Kennisplatform. Waarom is zij lid geworden van het kennisplatform, en wat heeft zij zelf te bieden?

Een afvalvrij kantoor, kan dat?

kantoorIn ieder geval is het mogelijk om er een flinke stap in te maken met de 'Wegwijzer Afvalvrij Kantoor'. Deze handige wegwijzer is bedoeld voor facility managers die een sleutelpositie hebben in het voorkomen en scheiden van afval op kantoor.

Verkenning kwaliteit deelstromen huishoudens

4 deelstromenVeel gemeenten zien hun hoeveelheid restafval afnemen en de hoeveelheid gescheiden ingezamelde deelstromen toenemen. De oorzaak: ambitieuze beleidsplannen en nieuwe inzamelmethoden. Maar hoe zit het met de kwaliteit van die gescheiden ingezamelde afvalstromen?

Gedragsbeïnvloeding afvalscheiding van start

Wist u dat felgroene afvalbakken meer afval ophalen? En dat mensen minder afval bijplaatsen bij ondergrondse containers als ze zich gecommitteerd hebben aan een schone buurt? Dit zijn voorbeelden uit de introductiecursus gedragsbeïnvloeding die een groot effect hebben op het gedrag van mensen. Komt u ook?

Afvalverwerking in Nederland stabiel

Cijfers afvalverwerkingHet rapport ‘Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2017’ is gepubliceerd! Lees hierin alles over de hoeveelheden afval die in 2017 zijn gestort, verbrand en gecomposteerd en de verwerkte hoeveelheid grond en baggerspecie.

Bijeenkomsten

  • 14 feb 2019: VANG-bijeenkomst 'Kwaliteit (GFT en Textiel)'
  • 20 feb 2019: Gedragsbeïnvloeding Afvalscheiding 3
  • 03 apr 2019: Gedragsbeïnvloeding Afvalscheiding voorjaar 1

In het programma VANG-HHA werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NVRD en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen aan meer preventie en hergebruik van huishoudelijk afval. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.