Preventie


Wasbare luiers aan de waslijn

Beter maken, bewuster consumeren en minder verspillen

Minder restafval betekent niet alleen betere afvalscheiding. Het vraagt ook om een fors lagere afvalproductie dan het huidige niveau. Hiervoor is het nodig dat we producten duurzamer maken, dat we bewuster consumeren en minder verspillen.

Iedereen kan op zijn manier een bijdrage leveren aan afvalpreventie. Van burger tot bedrijf, van school tot maatschappelijke organisatie. VANG-HHA zorgt op dit gebied voor uitgebreide kennisdeling en brengt zoveel mogelijk inspirerende initiatieven onder de aandacht.

Nieuwe cijfers voedselverspilling

In 2016 lijkt er 15% minder voedsel te zijn verspild door huishoudens t.o.v. 2010. Deze waarden zijn onzeker wegens de grote variatie in verspilling per huishouden, maar het lijkt een stap in de goede richting. Het is belangrijk dat voedselverspilling onder de aandacht blijft.

RWS gaat voedselverspilling aanpakken

foto-broodjes-melk-en-fruit-bijgesneden-1-300x199WasteWatchers heeft onderzoek gedaan naar voedselverspilling binnen de kantoren van Rijkswaterstaat, met als doel het verminderen van de verspilling.

Koelkastklem tegen voedselverspilling

koelkastklem

De koelkastklem herinnert je eraan dat er nog een halve courgette, een geopende pot kwark of een kliekje in je koelkast ligt en helpt daarmee voedselverspilling tegen te gaan.

Direct zoeken in de kennisbibliotheek

Wedstrijdje tegen voedselverspilling

Spelen met eten mag niet, maar een wedstrijdje tegen voedselverspilling wel. Daarom schotelt Milieu Centraal vanaf nu de Foodbattle voor. Een strijd rondom slim kopen, koken en bewaren. Op Wereldvoedseldag starten 5 teams in de Gemeente Ede met de battle om geen eten meer weg te gooien.

FoodBattle