Preventie


Wasbare luiers aan de waslijn

Beter maken, bewuster consumeren en minder verspillen

Minder restafval betekent niet alleen betere afvalscheiding. Het vraagt ook om een fors lagere afvalproductie dan het huidige niveau. Hiervoor is het nodig dat we producten duurzamer maken, dat we bewuster consumeren en minder verspillen.

Iedereen kan op zijn manier een bijdrage leveren aan afvalpreventie. Van burger tot bedrijf, van school tot maatschappelijke organisatie. VANG-HHA zorgt op dit gebied voor uitgebreide kennisdeling en brengt zoveel mogelijk inspirerende initiatieven onder de aandacht.

Circulair ambachtscentrum

Al eens gehoord van het concept ‘circulair ambachtscentrum’? Een combinatie van bijvoorbeeld een milieustraat, kringloopwinkel, Repair Café en een ambachtswerkplaats. Hier kunnen werkgelegenheidskansen ontstaan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of stagemogelijkheden voor praktijkgerichte opleidingen en ruimte voor upcycling en ambachten. Hoogwaardig hergebruik van producten en materialen staat er centraal. Enkele gemeenten zijn al gestart.

Ook iets voor jouw gemeente? Het Rijk helpt met een financiële bijdrage.

Wilt u inwoners slim informeren over de mogelijkheden tot afvalpreventie?

Vraag hen dan deel te nemen aan het informerende onderzoek/vragenlijst (infoquete) op de site van MilieuCentraal: afvalminderen.nl (zonder www.)afvalminderen1
In de kennisbibliotheek vindt u een voorbeeldbrief waarmee u uw bewoners kunt activeren tot deelname.
Indien u daar prijs op stelt, kunt u een terugkoppeling krijgen van de respons van de inwoners die vanuit uw gemeente hebben deelgenomen.
Dit kunt u aangeven bij addie.weenk@rws.nl

Wilt u ongewenst drukwerk tegengaan in uw gemeente?

Rijkswaterstaat heeft 2 factsheets ontwikkeld over drukwerkpreventie en de invoering van de JA|JA sticker:

>> Bekijk de factsheet preventie van ongewenst drukwerk

>> Bekijk de factsheet Invoering JA|JA sticker

Amsterdam voert als eerste gemeente JA/JA sticker in

ja-ja sticker

Amsterdam hoopt op een jaarlijkse papierbesparing van 34 kilo per huishouden, oftewel 1,8 miljoen kilo papier voor heel Amsterdam.

Rijkswaterstaat, festivals en zwerfafval

Grote festivals waarbij de grond bezaaid is met lege plastic bekertjes. Blikjes, flesjes, en snoepverpakkingen langs de weg en op recreatiestranden. Dit is een in het oog springend afvalprobleem en een grote irritatie van steeds meer bezoekers.

Met de Green Deal Afvalvrije festivals verminderen we samen met verschillende festivals de hoeveelheid afval en blijven festivalterreinen veel schoner. Ook langs wegen en rivieren doet Rijkswaterstaat met gemeenten en anderen van alles tegen zwerfafval.

Maar #Hoedan?!

Aan de slag met afvalvrije festivals?

In de Toolkit Afvalvrije Festivals vindt u informatie over o.a.:

  • Reductie plasticgebruik
  • Overstap naar circulaire drinkbekers
  • GFT afval composteren
  • Reductie campingafval

Hardcups als eerste stap richting afvalvrij festivals

hardcup bekerDuurzaamheid is hot en krijgt ook op festivals steeds meer aandacht van organisatoren en hun bezoekers. De plastic drinkbekers zijn daarbij een opvallend onderdeel.

Hoe #verspillingsvrij ben jij?

Nederlandse bedrijven, organisaties, wetenschappers, overheid én consumenten komen samen in actie om in 2030 voedselverspilling met de helft te verminderen in de gehele voedselketen, van grond tot mond. Want samen bereiken we minder. Minder voedselverspilling!

Wedstrijdje tegen voedselverspilling

Spelen met eten mag niet, maar een wedstrijdje tegen voedselverspilling wel. Daarom schotelt Milieu Centraal vanaf nu de Foodbattle voor.

Direct zoeken in de kennisbibliotheek