Circulaire ambachtscentra


stoelen

Het ontwikkelen van circulaire ambachtscentra

Het circulaire ambachtscentrum is opgenomen als icoonproject in het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019 – 2023. Met het ontwikkelen van circulaire ambachtscentra kunnen gemeenten streven naar een ruimtelijk beleid waarin verschillende initiatieven slim ten opzichte van elkaar zijn gesitueerd om de circulaire economie te bevorderen. Zo wordt samenwerking tussen milieustraten en kringloopwinkels gestimuleerd waardoor er minder herbruikbare producten laagwaardig worden hergebruikt of in hoogovens terecht komen. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan levensduurverlenging van producten door het repareren en opknappen van producten en door het maken van nieuwe producten van bestaande materialen.

Laat je inspireren: 10 pilots circulaire ambachtscentra

De Inspiratiegids Circulair ambachtscentrum ligt klaar! Dit najaar zijn de geselecteerde gemeenten van de prijsvraag circulaire ambachtscentra van start gegaan. Deze gemeenten ontvingen een financiële bijdrage voor het opstarten of doorontwikkelen van een circulair ambachtscentrum. Het centrum is een plek waar producthergebruik hoog in het vaandel staat door bijvoorbeeld een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats en de milieustraat met elkaar te verbinden. Op die manier kan het onnodig weggooien van grondstoffen en materialen worden voorkomen.

Meer mensen staan open voor tweedehands spullen

Het publieksonderzoek circulaire economie is opgeleverd! Wist jij dat driekwart van de mensen openstaat voor het aankopen van tweedehands producten? En dat veel mensen het zonde vinden om spullen weg te gooien? Het kopen van tweedehands spullen is duurzaam en een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Via welke platforms schaffen mensen het liefst spulletjes aan en waarom?

Kansen voor sociaal domein

Een Circulair Ambachtscentum biedt veel verschillende werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek dat Panteia uitvoerde in opdracht van Rijkswaterstaat. Denk aan arbeidsplekken in de winkel waar tweedehands producten worden verkocht, in de reparatiewerkplaats, bij een upcycle project en bijvoorbeeld in de demontagehal.

Duurzaamheidsplein in Oss boekt eerste successen

duurzaamheidsplein OssSinds 9 mei heeft de gemeente Oss een Duurzaamheidsplein: een unieke plek waar de kringloopwinkel en de milieustraat samen zijn gekomen. Hier wordt nog maar eens duidelijk dat deze partijen elkaar goed kunnen helpen, omdat ze in feite hetzelfde doel hebben.

Uniek: kringloop en milieustraat, één ingang

Waar breng je je afgedankte spullen uit huis heen? Precies, naar de milieustraat. Maar misschien ziet de kringloopwinkel nog wel heil in jouw kapotte ladekast. Of andersom: jij ziet nog wel potentie in een meubelstuk, terwijl de kringloop adviseert door te rijden naar de milieustraat. In Rijssen hebben ze daar al jarenlang een duurzame oplossing voor.

Factsheet Circulaire Ambachtscentra

Samenwerken aan scheiding, reparatie en hergebruik

circulaire ambachtscentra kringloop

CO2 cheque voor minister

Op 29 november bestond de branchevereniging voor kringloopbedrijven (BKN) 25 jaar. Dit werd uitbundig gevierd met een jubileum-event in de vorm van een duurzaamheidsfestival. Uitreiking CO2 cheque minister van VeldhovenHet hoogtepunt tijdens dit event was het uitreiken van een CO2 cheque aan minister van Veldhoven.

Rapport Milieustraten en de circulaire economie

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om grote stappen te maken richting de circulaire economie. Hiermee kan Nederland onafhankelijker worden van grondstoffen en zijn impact op het milieu reduceren. Hoe staat het ervoor? Hoe kun je de positie en bijdrage van milieustraten vergroten?

Startbijeenkomst Leernetwerk

Op donderdagmiddag 5 september vond de startbijeenkomst ‘Leernetwerk Circulaire Ambachtscentra’ plaats. In navolging van de prijsvraag is er een leernetwerk opgestart om vraagstukken te beantwoorden, kennis te delen en alle gemeenten een impuls te geven met het opzetten van een circulair ambachtscentrum.

Nieuw verbindend beeldmerk afvalscheiding