Circulaire ambachtscentra


stoelen

Het ontwikkelen van circulaire ambachtscentra

Het circulaire ambachtscentrum is opgenomen als icoonproject in het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019 – 2023. Met het ontwikkelen van circulaire ambachtscentra kunnen gemeenten streven naar een ruimtelijk beleid waarin verschillende initiatieven slim ten opzichte van elkaar zijn gesitueerd om de circulaire economie te bevorderen. Zo wordt samenwerking tussen milieustraten en kringloopwinkels gestimuleerd waardoor er minder herbruikbare producten laagwaardig worden hergebruikt of in hoogovens terecht komen. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan levensduurverlenging van producten door het repareren en opknappen van producten en door het maken van nieuwe producten van bestaande materialen.

Laat je inspireren: 10 pilots circulaire ambachtscentra

De Inspiratiegids Circulair ambachtscentrum ligt klaar! Dit najaar zijn de geselecteerde gemeenten van de prijsvraag circulaire ambachtscentra van start gegaan. Deze gemeenten ontvingen een financiële bijdrage voor het opstarten of doorontwikkelen van een circulair ambachtscentrum. Het centrum is een plek waar producthergebruik hoog in het vaandel staat door bijvoorbeeld een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats en de milieustraat met elkaar te verbinden. Op die manier kan het onnodig weggooien van grondstoffen en materialen worden voorkomen.

De kringloop draait door

kringloop

BKN heeft in samenwerking met partnerlid 'Wij zijn MEO' een tv- en radiocommercial opgenomen. Om te laten weten dat de kringloopwinkels in deze coronatijd hun uiterste best doen om het juiste te doen.

Kansen voor sociaal domein

Een Circulair Ambachtscentum biedt veel verschillende werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek dat Panteia uitvoerde in opdracht van Rijkswaterstaat. Denk aan arbeidsplekken in de winkel waar tweedehands producten worden verkocht, in de reparatiewerkplaats, bij een upcycle project en bijvoorbeeld in de demontagehal.

Factsheet Circulaire Ambachtscentra

Samenwerken aan scheiding, reparatie en hergebruik

circulaire ambachtscentra kringloop

Duurzaamheidsplein in Oss boekt eerste successen

duurzaamheidsplein OssSinds 9 mei heeft de gemeente Oss een Duurzaamheidsplein: een unieke plek waar de kringloopwinkel en de milieustraat samen zijn gekomen. Hier wordt nog maar eens duidelijk dat deze partijen elkaar goed kunnen helpen, omdat ze in feite hetzelfde doel hebben.

Onderwijs en kringloop: grote kansen!

Hoe essentieel en kansrijk is samenwerking tussen onderwijs en kringloop bij de transitie naar een circulaire economie? Bij circulair ambachtsnetwerk Waardering in de regio Zwolle weten ze het wel. Al vanaf het begin, oktober 2019, loopt het daar als een trein, zowel op vso-, vo-, mbo- en hbo-niveau. ‘WaardeRing neemt leerlingen en studenten mee in het nieuwe, circulaire denken’, aldus projectleider Maarten van Dongen.

Uniek: kringloop en milieustraat, één ingang

Waar breng je je afgedankte spullen uit huis heen? Precies, naar de milieustraat. Maar misschien ziet de kringloopwinkel nog wel heil in jouw kapotte ladekast. Of andersom: jij ziet nog wel potentie in een meubelstuk, terwijl de kringloop adviseert door te rijden naar de milieustraat. In Rijssen hebben ze daar al jarenlang een duurzame oplossing voor.

Leernetwerkbijeenkomst

De leernetwerkbijeenkomst Circulaire Ambachtscentra van 7 april 2020 kan helaas fysiek niet plaatsvinden. Toch willen we graag een moment van contact mogelijk maken. Daarom werken we hard aan een online sessie. Als u zich aanmeldt krijgt u tegen die tijd meer informatie hierover.

Circulair Ambachtscentrum, de duurzame stap vooruit

Eén centraal punt waar je met spullen terecht kan voor hergebruik, reparatie of recycling. Uit elk huishouden komen afgedankte producten. Nu heb je zelf de keus: afvoeren via de kringloopwinkel, de milieustraat of het restafval? Soms is het lastig te bepalen wat nog hergebruikt of gerepareerd kan worden. Vaak zijn meerdere handelingen nodig. Dat maakt het niet aantrekkelijker of makkelijker. Een circulair ambachtscentrum helpt je hierbij.

CO2 cheque voor minister

Op 29 november bestond de branchevereniging voor kringloopbedrijven (BKN) 25 jaar. Dit werd uitbundig gevierd met een jubileum-event in de vorm van een duurzaamheidsfestival. Uitreiking CO2 cheque minister van VeldhovenHet hoogtepunt tijdens dit event was het uitreiken van een CO2 cheque aan minister van Veldhoven.

Rapport Milieustraten en de circulaire economie

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om grote stappen te maken richting de circulaire economie. Hiermee kan Nederland onafhankelijker worden van grondstoffen en zijn impact op het milieu reduceren. Hoe staat het ervoor? Hoe kun je de positie en bijdrage van milieustraten vergroten?